Bolån
2024-02-15
Lagfartskostnad → Zensums guide om lagfart & kostnader

Kostnad för lagfart - Zensum går igenom allt om lagfartskostnad

Den som äger fast egendom räknas som fastighetsägare och ska vara lagfaren ägare i fastighetsregistret - därför finns lagfarten. Alla lagfarter hanteras av Lantmäteriet som tar en expeditionsavgift för att ändra ägare, alltså lagfarten. Förutom expeditionsavgiften så betalas en stämpelskatt, beroende på hur fastighetsägaren har förvärvat egendomen.

Varför har man lagfart?

En lagfart innehåller uppgift om vem som är fastighetens (marken och eventuella byggnader) rättmätige ägare. Om du fått, ärvt eller köpt en tomt eller ett hus är det alltså viktigt att du kollar upp om du ska ha en lagfart.

En lagfart har man alltså för att bevisa vem som är fastighetsägare. Här kan du läsa allt om vad en lagfart är.

Är lagfart och pantbrev samma sak?

En lagfart visar vem som är ägare av fastigheten, medan ett pantbrev visar om fastigheten är pantsatt och för hur mycket. Det är alltså inte samma sak, men båda är viktiga att ha koll på när man överväger att köpa ett hus eller en tomt. Läs mer om vad en lagfart är och vad ett pantbrev är här hos oss på Zensum. Behöver du ett tomtlån eller låna pengar till ett husköp hjälper vi dig också gärna.

Vad består lagfartens kostnad av?

Lagfartens kostnad består av en expeditionsavgift som man betalar till Lantmäteriet för att de utför ändringar i fastighetsregistret. Beroende på hur du förvärvat fastigheten så kan det också vara så att du betalar så kallad stämpelskatt.
 

Kostnaderna för lagfart

  • Expeditionsavgift 825 SEK
  • Eventuell stämpelskatt 1,5% av fastighetens högsta värde (köpesumma eller taxerat värde)
  • Eventuell avgift till din bank eller mäklare om de hjälper dig med lagfarten

När ska man betala för lagfart?

Du betalar alltid expeditionsavgift, oavsett hur du förvärvat fastigheten. Men beroende på hur fastigheten blivit din är det inte säkert att du behöver betala stämpelskatt. Kom dock ihåg att om du köpt en fastighet billigt men det taxerade värdet är högre, så är det det taxerade värdet som du betalar stämpelskatt på. Ta med det i beräkningen när du ansöker om ditt bolån.

Då ska du betala stämpelskatt

  • Köp av fastighet på öppna marknaden
  • Köp av fastighet av en bekant eller släkting
  • Gåva där du betalar en symbolisk summa på minst 85% av taxeringsvärdet

Då behöver du inte betala stämpelskatt

  • Arv
  • Bodelning
  • Gåva (givet att du inte tar över lån eller betalar en symbolisk summa)

Du betalar för lagfarten via faktura efter att Lantmäteriet har handlagt ditt ärende.

Här kan du läsa exakt vilka kostnader som kan uppkomma i just ditt fall hos Lantmäteriet

Vanliga frågor om lagfartskostnad

Vem betalar lagfartskostnaden?

Den som blir registrerad som fastighetsägare är den som betalar expeditionsavgift för lagfarten och eventuell stämpelskatt, samt andra avgifter som kan tänkas uppkomma i det enskilda fallet.

Hur beräknas lagfartens kostnad?

Expeditionsavgiften är samma för alla, 825 SEK. Om du sedan ska betala stämpelskatt så är den 1,5% av det högsta värdet för fastigheten. 

Hur många procent är stämpelskatten?

För privatpersoner, bostadsrättsföreningar och kommuner är stämpelskatten 1,5% av värdet för fastigheten. För juridiska personer är stämpelskatten 4,25%.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.