Bolån
2024-02-15
11 kostnader att tänka på vid husköp
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

11 kostnader att tänka på vid husköp

Går du i flyttankar och funderar på att köpa hus? För en trygg och långsiktigt lyckosam affär är det viktigt att du kalkylerar för de kostnader det kommer att innebära – dels för lånet, men också för annat runt omkring. För att göra det enkelt för dig har vi sammanställt en lista med 11 kostnader att tänka på vid husköp. Perfekt att checka av från det väl blir dags. 

Bolånekostnad

Den största och kanske viktigaste kostnaden att titta på vid husköp är förstås den för själva bolånet (såvida du inte kan köpa huset kontant). Vilket utrymme du har i din ekonomi är också avgörande för vilket hus du kan köpa, så det här är något du bör räkna på redan innan du börjar gå på visningar. 

I bolånekostnaden inkluderas både ränta (själva kostnaden för lånet) samt amortering (det du betalar av på lånet). Här är det viktigt att både räkna på hur hög månadskostnad du klarar av med den ekonomi du har – men även hur hög månadskostnad du tycker är rimlig. Bara för att du fått ett lånelöfte på ett visst belopp, betyder det inte att du måste utnyttja det till max. 

Viktigt är också att försöka få en så låg ränta som möjligt. Ju lägre bolåneränta du har, desto lägre kommer din månadskostnad att bli. Eftersom räntesatserna kan variera kraftigt mellan olika banker är det viktigt att jämföra bolån hos olika aktörer innan du bestämmer dig. 

Kontantinsats

Kontantinsatsen är också en stor kostnad vid husköp. Du får nämligen bara låna upp till 85% av husets värde – resterande 15% måste du betala kontant. Antingen med pengar du sparat ihop, ärvt, eller lånat. Finansierar du kontantinsatsen med ett privatlån är det viktigt att du även räknar in ränta och amortering för den krediten i din kommande månadskostnad. 

Överlåtelsebesiktning

De flesta hus som läggs ut till försäljning är redan besiktigade på säljarens initiativ. Som köpare kan det dock vara klokt att även låta göra en egen besiktning, med en besiktningsman som du själv väljer. Bara för att vara på den säkra sidan. Skulle det visa sig att säljarens besiktningsman missat något kan det annars, om du har otur, stå dig dyrt. 

En så kallad överlåtelsebesiktning kostar idag omkring 15 000 kronor, lite beroende på husets storlek och vilken besiktningsfirma du anlitar. En tråkig kostnad kan tyckas, men en mycket liten sådan jämfört med vad eventuella oupptäckta fel annars kan kosta dig.

Kostnad för pantbrev

Tar du bolån i samband med ditt husköp kommer ett pantbrev att tecknas, för vilket du får betala en avgift på 2% av lånebeloppet + 375 kronor i uppläggningsavgift. Pantbrevet är bankens bevis på att de har en inteckning i huset till ett visst belopp. 

Det kan vara bra att veta att pantbrev följer med fastigheten, vilket innebär att det ofta redan finns pantbrev intecknade från den förra ägaren. Du behöver bara betala en pantbrevsavgift om du belånar huset högre än vad det redan finns pantbrev för. För dig som köpare är det därför fördelaktigt om beloppet för de befintliga breven är så högt som möjligt, eftersom din avgift då blir lägre. 

Här kommer ett exempel: 

Bolån: 3 000 000 kr

Befintliga pantbrev på huset: 2 200 000 kr

Nya pantbrev: 800 000 kr

Pantbrevsavgift: 2% av 800 000 kr + 375 kr

Lagfart

När husköpet är klart och köpeskillingen är betald ska du ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. Lagfarten är beviset på att det är du som äger fastigheten. 

Den största avgiften för lagfart vid husköp kallas för stämpelskatt och ligger på 1,5% av husets slutpris. Utöver det tillkommer en expeditionsavgift på 825 kr. Köper du ett hus för 3 000 000 kr blir lagfartskostnaden alltså 3 000 000 kr * 1,5% + 825 kr = 45 825 kr. 

Flyttkostnader

Själva flytten kommer att innebära en del kostnader oavsett om du anlitar en flyttfirma eller inte. Glöm därför inte att ta med flyttfirma, eventuell hyra av lastbil eller släp och flyttstädning i dina beräkningar. 

Eftersändning av post 

Adressändring vid flytt är gratis, men för att din post ska komma rätt redan från början är det smart att även beställa eftersändning under 6 månader eller 1 år. Priset för detta varierar beroende på hur länge du vill ha eftersändning, men ligger strax under en tusenlapp.

Fastighetsavgift

Som husägare måste du betala en årlig fastighetsavgift. Avgiftens storlek beräknas på husets taxeringsvärde. Den kan dock aldrig bli högre än maxtaket, som i dagsläget ligger på 8 524 kr. 

Driftskostnader

Driftskostnader är en post värd att lusläsa i prospektet för varje hus du tittar på. De kan nämligen skilja sig kraftigt åt mellan olika fastigheter. Hit räknas kostnader för både el, vatten, avlopp, uppvärmning och sophämtning. Har huset en kamin eller öppen spis kan även avgift för sotning tillkomma.

Renovering/underhåll

Bor du i hus får du räkna med en del oförutsedda utgifter. Även om det inte finns något som måste renoveras eller fixas till en början, är kostnader för underhåll alltid något du bör ta höjd för. Förr eller senare kanske det blir aktuellt med takbyte, en ny luftvärmepump eller en badrumsrenovering. 

För att undvika stora ekonomiska smällar är det bra att försöka ha ett buffertsparande för just oförutsedda utgifter – även om det bara blir med en mindre summa per månad. 

Övriga kringkostnader

Förutom de konkreta och uppenbara kostnaderna att tänka på när du ska köpa hus, tillkommer ofta också annat. Du kanske vill ha nya möbler eller utemöbler? Har du inte bott i hus tidigare får du även räkna med att behöva köpa gräsklippare, snöskyffel och andra saker som är bra att ha med egen villa och trädgård. 

Vanliga frågor om kostnader vid husköp

Vilka kostnader kommer vid husköp?

Det finns flera olika kostnader att tänka på vid husköp. Dels kostnader för lån och kontantinsats, men även driftskostnader, kostnad för pantbrev och lagfart samt flyttkostnader, bland andra. 

Vilka utgifter har man som husägare?

Som husägare behöver du räkna med utgifter för bolånet (ränta och amortering) samt för el, vatten, avlopp, värme och sophämtning. Även hemförsäkring samt kostnader för underhåll tillkommer.

Hur stor buffert bör man ha om man har hus?

Man brukar säga att husägare bör ha en buffert motsvarande 3 månadslöner. Detta för att kunna klara av oförutsedda utgifter för underhåll och reparationer, men också förhöjda driftskostnader och förändrad ränta.

Vad ingår i husets driftskostnad?

Driftskostnaden för ett hus inkluderar el, värme, vatten/avlopp samt sophämtning och eventuell avgift för sotning om det finns en kamin eller eldstad.

Bolån för fler

Säger storbanken nej finns det alternativ
→ ANSÖK HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan
  • Bolån trots betalningsanmärkningar
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Samla dyra smålån i bolånet
Urval partners privatlån/bolån

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.