I denna artikel förklarar vi på Zensum allt om årets levnadskostnader.
Levnadskostnader kan enkelt beskrivas som det sammanlagda priset på de saker och ting du behöver varje dag för att leva ett bra liv. I Sverige görs varje år en beräkning av de vanligaste kostnaderna som ett genomsnittligt svensk hushåll ska stå för, som till exempel mat, el, och kläder.
Det är Konsumentverket som ansvarar för denna bedömning av levnadskostnaderna för svenska individer och familjer. Deras referensvärden kan tjäna som grund till en budgetkalkyl för dig som vill få bättre grepp om dina levnadskostnader 2024 eller räkna ut hur mycket det kommer att kosta dig att flytta hemifrån. Många långivare använder också Konsumentverkets beräkning för att göra en kvar-att-leva-på-kalkyl på eventuella låntagare.
Bland de kostnader som räknas som levnadskostnader i Sverige finns följande: mat och kläder, el, telefon och TV, hygienartiklar, städartiklar och möbler. Det finns dock övriga stora kostnader som inte tas med i Konsumentverkets beräkning - till exempel boende och hyra, arbetsresor och semesterresor eller medicinkostnader.
Konsumentverket baserar sin beräkning på en hållbar matsedel som består av två mellanmål, frukost, lunch och middag. Dina aktuella matkostnader kan variera stort från denna beräkning beroende på om du har en specialkost (till exempel glutenfri eller vegansk mat) och om du lagar maten hemma eller har som vana att äta ute.
Här har basbehovet av kläder, skor och accessoarer räknats ut i en månatlig snittsumma.
Kategorin ”fritid och lek” innefattar de vanligaste kostnaderna för fritidsutrustning samt månatliga eller årliga föreningsavgifter. I “Medier” räknas kostnaden för mobilabonnemang, bredband och streamingtjänster för hela familjen.
Hit räknas tvål och tandkräm, blöjor, mensskydd, hårklippning och årliga tandläkarbesök.
Till denna kategori hör alla dagligvaror som ska användas för att hålla hemmet i gott skick. Som hemutrustning räknas även möbler, husgeråd och teknik (dator och TV), men vitvaror ingår inte i räkningen.
Här kan du se en ungefärlig uträkning på hur mycket det kostar olika individer och familjer att leva i Sverige år 2024. Informationen är hämtad från Konsumentverkets referensvärden för 2024.
En person som bor ensam ska alltså kunna betala 9 430 kr i utgifter varje månad 2024. Är man två som delar på räkningarna går det lättare: levnadskostnader för två vuxna ligger på drygt 16 000 kr i månaden. En tvåbarnsfamilj måste kunna klara av att betala minst 24 480 kr i månaden. Notera dock att denna beräkning inte inkluderar boende, transport eller hälsovård.
Ett smart sätt att beräkna dina levnadskostnader och få kontroll över din ekonomi är att skapa en budget. Att ha dina inkomster och utgifter svart på vitt kan hjälpa dig se vilka kostnader du kan minska på, hur mycket du kan spara och hur du ska göra för att inte leva över dina tillgångar.
Ett av de enklaste sätten att göra en beräkning av dina utgifter är att scrolla igenom din betalningshistorik på bankkontot. Notera dina fasta och dina rörliga kostnader: hur mycket har du spenderat, och på vad? Med fasta kostnader menas återkommande kostnader – till exempel hyra, mat och låneamorteringar. Rörliga kostnader syftar däremot på saker du väljer att lägga pengar på, som till exempel resor, nöjen eller kläder.
Räkna ihop din lön efter skatt samt eventuella bidrag, ersättningar och försäkringar. Kör på den säkra sidan: räkna bara ihop de inkomster du med säkerhet vet att du kommer att ha varje månad, året ut.
När du känner till dina genomsnittliga inkomster och hushållskostnader är det bara att dra av de senare från de förra. Om kalkylen inte går ihop är det dags att hitta sätt att minska dina utgifter. Om du å andra sidan har ett överskott är det en bra idé att hitta ett utrymme i budgeten för månatligt sparande.
För att bedöma om du ska bli beviljad ett lån du ansökt om, kommer långivaren först att göra en bedömning av din betalningsförmåga. I detta syfte görs en så kallad kalp-kalkyl, där din inkomst jämförs med dina beräknade utgifter. Eftersom långivaren oftast inte kan ta reda på dina aktuella utgifter, brukar de basera sig på Konsumentverkets årliga referensvärden. Årets schablonmässiga levnadskostnader kan därför starkt påverka storleken på lånet du blir beviljad.
En smart strategi för att skydda privatekonomin är att låna så sällan som möjligt, men i vissa situationer är det oundvikligt. Då gäller det att hitta ett lån som erbjuder de lägsta möjliga kostnaderna. Du som bestämt dig för att ta ett privatlån för att täcka vissa hål i vardagsekonomin eller ett bolån för att finansiera ditt nya boende kan ta hjälp av oss på Zensum för att hitta fram till rätt erbjudande.
1. Innan du tecknar ett privatlån: jämför olika erbjudanden
Ränta och kostnader varierar stort olika privatlån emellan beroende på lånebelopp, återbetalningstid och sist men inte minst din kreditvärdighet. När du ansöker om ett privatlån genom Zensum får du svar inom 24 timmar: du får tillgång till olika erbjudanden vars lånevillkor du kan ställa mot varandra för att hitta det bästa lånet för just dina omständigheter.
2. Innan du tecknar ett bolån: jämför olika erbjudanden
Ett bolån är ett lån på flera hundra tusen kronor som tar lång tid att betala tillbaka. Eftersom lånet kommer att spela en så stor roll i din ekonomiska framtid, är det inte annat än rätt att du får tillfälle att jämföra olika offerter och välja det som känns bäst för dig. Det kan du göra hos oss på Zensum. Har du ett befintligt bolån som känns för dyrt kan vi även hjälpa dig att hitta bättre villkor och flytta lånet.
3. Om du redan tagit flera dyra lån: samla dem
Att samla lån är ett smart sätt att minska månatliga lånekostnader för dig som redan tagit två eller fler dyra privatlån. Vi på Zensum kan hjälpa dig hitta det bästa samlingslånet för just dig: ett lån som på sikt blir billigare, lättare att hantera och kan hjälpa dig öka din kreditvärdighet.
Vi på Zensum har i 10 år strävat efter branschens högsta servicegrad. Genom ansvarsfull låneförmedling vill vi också hjälpa dig att bli fri från onödiga utgifter och få en sundare privatekonomi trots ökade levnadskostnader 2024!
I en sedvanlig beräkning av levnadskostnader ingår både fasta och rörliga hushållskostnader som mat, kläder, media, hygien, fritidsaktiviteter, hemutrustning, el, vatten och försäkring.
Enligt Konsumentverkets schablonberäkning för år 2024 kan en ensamboende räkna med att spendera ca 9 500 kronor i månaden, medan en barnfamilj bör räkna med levnadskostnader på 25 000 - 30 000 kronor i månaden.
En vanlig svensk hemlagad husmanskost kan kosta mellan 2 000 - 3 600 kronor per person varje månad, men beloppet ökar betydligt för dig som har speciella mat- och näringsbehov.
I ett hushåll finns både fasta kostnader: de belopp som du måste betala varje månad och inte kan leva utan; och rörliga kostnader: sådant som du väljer att lägga pengar på för att de ökar din livskvalitet.
Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.