Veckopengen är det bästa sättet att lära barn om ekonomi och att spara pengar. I den digitala eran är det självklart för många att använda en app för veckopengen. Vi går här igenom hur den populära appen Gimi fungerar för att hantera barnets veckopengar. Vi ger dig även tips om ekonomiappar och spara pengar-appar anpassade för barn. Slutligen svarar vi på några vanliga frågor om barns veckopeng och hur barn kan lära sig pengars värde.
Veckopengen är i de flesta fall barnens första regelbundna inkomst eller åtminstone de första pengarna som barnet hanterar själv. Vi går alltmer mot ett kontantlöst samhälle och därför har det blivit populärt att få sin veckopeng i en app, istället för kontanter i handen. Det finns många olika gratis appar för barn som hjälper barnet att spara pengar och hantera sina pengar. En av de mest populära apparna om ekonomi är Gimi, som används för att ge veckopengar.
Gimi är en gratis app som lär barn att hantera pengar. Föräldern har en egen Gimi app och samspelar med barnet via sin app. Detta genom att till exempel ge veckopeng via appen. Det går också dela ut uppgifter till barnet via appen och ge belöningar för utförda uppgifter.
Grundversionen av appen heter Gimi Beginner och är gratis. I Gimi Beginner hanteras inga riktiga pengar. Barnet har ett konto med saldo, men det är föräldern som betalar i verkligheten. Den vuxne drar sedan bort pengar från barnets saldo via sin egen Gimi app.
När barnet är moget för att göra köp på helt egen hand med riktiga pengar kan du uppgradera till premiumversionen Gimi Master. Barnet får då ett förbetalt Mastercard som är kopplat till appen. Barnet kan därmed göra egna inköp, följa sin ekonomi och föräldern får kontroll över barnets inköp via sin egen Gimi app.
Fotnot: Appen släpptes 2015 och hette då Veckopengen. Den bytte år 2018 namn till Gimi.
Många barn spenderar idag mycket tid med surfplattor och mobiler. Vi kan diskutera om detta är bra eller dåligt, men tekniken är här för att stanna. Barnen kommer fortsätta använda surfplattan och mobilen, mer eller mindre. Låt oss vuxna hjälpa till, genom att installera appar och spel som lär barnen om pengar och privatekonomi. Förutom appen Gimi, så tipsar vi här om fler spel och appar som lär barn spara pengar och lär ut ekonomi.
Börja med små summor, till exempel veckopeng på fredag. Låt barnet välja hur pengarna ska spenderas. Barn lär sig bäst av egna misstag, men låt dem göra misstagen med småpengar. På så vis lär de sig att sunt förhålla sig till de pengar de har och inte i vuxen ålder ta för många spridda lån.
Det är viktigt att inte ge barnet mer pengar när veckopengen är slut. Barnet kan behöva lära sig att leva med begränsade resurser. Det är på det sätter ett barn kan lära sig pengars värde.
Svaret beror självklart på hushållets resurser, men medel för svenska barns veckopeng är 20 kronor för en 7-åring. Därefter är medel 25 kr vid 8 år, 30 kr vid 9 år, 30 kr vid 10 år och 40 kr vid 11 år. Sedan får de flesta månadspeng.
Detta varierar mycket mellan familjer och beroende på barnets ålder. Vanliga sysslor är att lägga undan sina leksaker, städa sitt rum, lägga smutstvätten i tvättstugan m.m.
Barn kan rent juridiskt äga pengar, men fram till barnets 18-årsdag är det föräldrarna (vårdnadshavarna) som förvaltar barnets pengar.
Förr eller senare behöver barn lära sig köpa saker och ta egna ekonomiska beslut. Genom att börja tidigt med mindre summor kan barnet få lära sig av sina misstag, utan att påverka privatekonomin.
De flesta barn börjar få veckopeng när de fyllt 7 år, alltså när de börjat i skolan. Samtidigt finns det inget rätt eller fel, utan barnets mognad får avgöra när veckopengen är aktuell.
Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.