Drömmer du om att köpa villa eller bostadsrätt i Stockholm men är osäker på hur du ska gå tillväga för att köpet ska bli så bra som möjligt? I den här guiden får du Zensums bästa tips och trix för en lyckad bostadsaffär på en tuff marknad.
Oavsett om du bor i Stockholmstrakten eller någon annan del av landet finns det mycket att tänka på när du ska köpa bostad i Sveriges huvudstad. Stockholm är stort och konkurrensen om bostäder är hård, men för att göra en långsiktigt smart bostadsaffär gäller det att inte hoppa på första bästa alternativ. Försök att ha is i magen – förr eller senare kommer du att hitta en bostad som passar dig som handen i handsken. Nedan går vi igenom olika punkter som är viktiga att överväga för att bostadsaffären ska bli lyckad för dig på lång sikt.
Först och främst behöver du göra en budget för att ta reda på hur mycket bostaden får kosta, det kommer att göra det betydligt lättare att sålla bort boenden som faktiskt inte är aktuella. Ett bolån inte får överstiga än 85 % av bostadens värde, så den resterande delen av köpesumman, kontantinsatsen, måste finansieras på något annat sätt. Utöver kontantinsatsen behöver du beräkna vad du kan betala i ränta och amortera varje månad utifrån dina inkomster. Här hittar du en kalkylator som du kan ta hjälp av för att bedöma vad månadskostnaden blir utifrån bostadens pris. Tänk dessutom på att det tillkommer flera andra kostnader, såsom lagfart och pantbrev när du köper hus, samt pantsättnings- och överlåtelseavgift vid köp av bostadsrätt.
När man planerar att köpa bostad i Stockholm är lätt att stirra sig blind på innerstans mest populära områden, och visst har Söder sin charm. Men om man tittar på olika områden ur ett helhetsperspektiv är det inte säkert att en lägenhet i citykärnan alltid är det bästa alternativet. Särskilt om du vill ta hänsyn till priset är det lättare att hitta bra boenden utanför tullarna. Om du är rädd för att gå miste om stadspulsen behöver du inte oroa dig – den är bara en tunnelbaneresa bort.
Innan du börjar gå på visningar är det bra att fundera på dina krav på det nya boendet, annars finns risken att du förälskar dig i en bostad som inte alls passar din livssituation. Skilj på det du bara vill ha och det du verkligen inte ska kompromissa bort. Här är några faktorer som är bra att reda ut på förhand:
Hur ser din livsstil ut för tillfället och vad är viktigt för dig i vardagen? Även om det är härligt och finns många fördelar med att bo mitt i stan finns det andra aspekter att beakta när du väljer område. Var ligger din arbetsplats? Är det viktigt för dig med närhet till gym, shoppingcentrum, naturområden eller restauranger? Även om det inte är särskilt romantiskt att tänka praktiskt är det ofta nyckeln till att din framtida vardag ska bli så bra som möjligt.
Vilka egenskaper hos boendet och området tror du att du skulle uppskatta om fem år? Skulle det fortfarande fungera om du byter jobb eller utökar din familj? Även om det kan vara svårt föreställa sig hur framtiden kommer att se ut kan det vara värt att göra ett försök – tänker du långsiktigt är chansen större att även ditt bostadsval blir det. Om du för tillfället bor i en annan del av landet kan det vara värt att resa till Stockholm och besöka olika områden så att du får en känsla för var du kan tänka dig att bo.
Ja, i många fall är ett bostadsköp i Stockholm en bra investering.
De bästa perioderna att köpa lägenhet i Stockholm är april-juni och augusti-september.
Du kan få ett rymligare boende om du köper bostad utanför tullarna.
Ett bostadsköp kan till exempel finansieras genom ett bolån.
Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.