Bolån
2024-02-15
Flippa lägenheter och hus? – Så fungerar det
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Flippa lägenheter och hus? – Så fungerar det

Att flippa lägenheter eller hus innebär att köpa en bostad billigt, renovera och sedan sälja dyrt för att tjäna pengar på mellanskillnaden. Vi på Zensum har gått igenom hur det går till att flippa hus eller lägenheter i Sverige och vad du bör tänka på.

Vad innebär det att flippa?

Att flippa innebär att köpa en lägenhet eller ett hus, renovera och sälja med vinst. Ordet kommer från engelskans ”flipping”, som betyder att köpa något och relativt snabbt sälja det vidare och gå med vinst. På svenska skulle man kunna kalla det för ”vidareförsäljning”, men att ”flippa lägenheter” respektive ”flippa hus” är de begrepp som oftast används.

Hur fungerar flipping?

Att flippa bostäder fungerar i princip så här:

1. Köp en lägenhet eller ett hus till ett fördelaktigt pris (under dess bedömda marknadsvärde)

2. Renovera, förändra, bygg till eller bygg ut på ett sätt som höjer värdet

3. Sälj lägenheten eller huset och tjäna pengar på prisskillnaden

Det hela bygger alltså på att du kan hitta en fastighet eller en bostad som kan utvecklas och som av någon anledning säljs billigt. Du renoverar och säljer sedan objektet till ett betydligt högre pris.

Vad ska man tänka på när man ska flippa lägenheter eller hus?

Att flippa låter genialiskt i teorin, men i praktiken krävs att du tänkt igenom upplägget väl. Du behöver vara bra på att bedöma potentialen samt hur mycket tid, arbete och pengar som krävs om du ska köpa renoveringsprojekt, sälja och gå med vinst.

Du kommer att behöva kapital, en rejäl arbetsinsats och kunskap kring hur projektet ska utföras.

Allt detta innebär en risk. Vill det sig illa vänder bostadsmarknaden under projektets gång så att du får sälja kring inköpspris och då gör du en förlust med arbete och material inräknat. Men har du talang för detta finns pengar att tjäna – och det kan vara otroligt roligt.

Låt oss titta på vad man ska tänka på när man ska flippa hus eller lägenheter i Sverige.

1. Köp bostad

Första steget är att hitta en lägenhet eller ett hus som går att köpa till under marknadspris och som du bedömer går att sälja för ett betydligt högre pris efter renovering.

Optimalt är bostäder som behöver totalrenoveras men det kan även gå att hitta ett attraktivt pris om endast badrum eller kök är renoverat.

Så här kan du tänka:

·  Bestäm hur mycket pengar du vill tjäna på att flippa, exempelvis 200 000 kr (A).

·  Hitta en lägenhet eller ett hus som går att köpa till under marknadspris (B).

·  Räkna hur mycket det kommer att kosta att renovera och sälja bostaden (C).

·  Bedöm till vilket pris du kommer att kunna sälja objektet efter renovering (D).

·  Räkna ut om kalkylen går ihop. Det högsta pris du kan betala, alltså (B) motsvarar försäljningspris (D) – kostnad (C) – hur mycket du vill tjäna (A).

Tänk på att ta i lite med kostnaderna och var konservativ när du räknar på det möjliga försäljningspriset. Kostnader springer gärna iväg och du måste ta höjd för risken att huset eller lägenheten faktiskt kan bli svårsåld trots alla förbättringar du gjort.

Ta även med kostnad för bolån under tiden du äger bostaden. Vill du att det ska gå undan kan du skaffa ett renoveringslån i form av ett blancolån istället, men då får du räkna med den högre kostnaden (vilket ger sämre marginal för dig).

Att utöka bolånet på befintlig bostad kan vara det snabbaste och billigaste alternativet om du har låneutrymme kvar. Tänk dock på amorteringskravet också!

Dessutom bör du räkna på vad mäklararvode, styling och andra försäljningskostnader blir.

2. Renovera

Du bör göra en noggrann beräkning av renoveringskostnader och hur renoveringen ska gå till redan när du planerar köpet.

Fundera på om du ska anlita hantverkare eller göra det mesta själv. Anlita hur som helst en auktoriserad firma för badrummet så att du får ett godkänt våtrumsintyg.

Det lönar sig sällan att välja de mest exklusiva materialen för golv, badrum och kök. Välj sådant som är snyggt och av god kvalitet, men prisvärt.

Det är budgivningen vid försäljningen som i slutändan blir avgörande för vad du kommer att tjäna på att flippa ditt hus eller din lägenhet. Tänk därför på att du vill tilltala massorna för att öka chansen att få upp priset. Ljusa, neutrala och vita material brukar gå hem framför mer excentriska val.

Helhetsintrycket är viktigt. Finns en altan eller trädgård kan ”pricken över i” för en lyckad flipping innebära att även dessa behöver renoveras eller fräschas upp.

3. Sälj

Efter att du köpt och renoverat ska lägenheten eller huset slutligen säljas. Här gäller samma principer och tips som vid bostadsförsäljning generellt.

En skillnad är dock att ett hus eller en lägenhet som du ska flippa förstås är tom. Det finns inga möbler. Därför är det klokt att anlita en firma för homestyling så att bostaden ser attraktiv ut. Stylisten kommer att möblera och ordna med blommor och dekorationer för att öka chansen att priset pressas upp så mycket som möjligt vid budgivningen.

Fördelar med att flippa

·  Du kan tjäna pengar relativt snabbt

·  Spännande och roligt

·  Du är din egen chef

·  Lyckas du kan du göra ”karriär” och flippa allt dyrare lägenheter och hus

·  Du lär dig mycket om bostadsmarknaden

Nackdelar med att flippa

·  Alltid en risk att du inte kan sälja med tillräckligt god marginal

·  Marknaden kan vända

·  Kräver mycket arbete och planering

·  Pengar som du lånar för att flippa ska betalas tillbaka även om projektet misslyckas

·  Du måste alltid betala vinstskatt på försäljningen

·  Risk att Skatteverket ser det som näringsverksamhet om du ofta köper och säljer fastigheter

Skatt för att flippa lägenheter och hus i Sverige

Ta med skatten i din kalkyl. I Sverige är det 22 % vinstskatt när du säljer en bostad som du eller en närstående faktiskt har bott i eller använt som fritidsboende. När du flippar är det förstås sällan fallet, även om många ändå hävdar det i deklarationen. Man kan ju faktiskt ha köpt bostaden, börjat renovera och sedan ha ändrat sig.

Har du inte bott där klassas bostaden som näringsfastighet och då är skatten 27 %. Om du systematiskt ägnar dig åt att köpa, renovera och sälja fastigheter räknas det som näringsverksamhet och då blir skatten betydligt högre – mellan 44 och 68 % beroende på din marginalskatt.

Vanliga frågor

Kan man flippa hus i Sverige?

Ja, du kan flippa hus i Sverige men ta med alla omkostnader för renovering, försäljning och skatt i din beräkning.

Hur flippar man hus?

Du hittar en lägenhet eller ett hus som du kan köpa under marknadspris, renoverar och säljer med vinst. Du betalar skatt på vinsten.

Vilken renovering ökar värdet mest?

Ett fint och välplanerat kök ökar ofta värdet mest. Fler sovrum och bra förvaringsutrymmen kan också öka värdet. Även en badrumsrenovering kan bidra.

Bolån för fler

Säger storbanken nej finns det alternativ
→ ANSÖK HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan
  • Bolån trots betalningsanmärkningar
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Samla dyra smålån i bolånet
Urval partners privatlån/bolån

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.