Privatlån
2024-02-15
Delad eller gemensam ekonomi – vad funkar bäst för er?
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Delad, separat eller gemensam ekonomi – så kan ni göra med hushållsekonomin när ni flyttar ihop

Hur hushållsekonomin ska skötas är en av de viktigaste frågorna att prata om när man ska flytta ihop och bli sambo. För en del passar det bäst att ha helt gemensam ekonomi, medan andra istället vill göra en fördelning sinsemellan. Här hittar du en guide till vad gemensam och delad ekonomi innebär och hur ni kan tänka inför ert nya samboliv. 

Tydlighet kring ekonomin ger mer harmoni och färre konflikter 

Hushållsekonomi må inte vara det mest romantiska att diskutera när man ska flytta ihop, men att bli sambo innebär inte bara att man delar sitt hjärta och hem med någon. Det betyder också att man delar på ansvaret för den gemensamma ekonomin.

För att undvika missförstånd och konflikter är det bra att redan från början komma överens om hur ni vill sköta det ekonomiska i ert nya samboliv. Ju tydligare riktlinjer ni sätter från början, desto bättre blir det oftast för både plånboken och förhållandet. Huruvida ni väljer att ha delad, delvis delad eller helt gemensam ekonomi spelar egentligen mindre roll. Viktigast är att ni hittar ett upplägg som fungerar för er.
 

Vad är skillnaden mellan gemensam och delad ekonomi?

Att ha gemensam ekonomi innebär vanligen att man delar på hushållets alla utgifter – från ränta på bolån och mat till transport, försäkringar, inköp och eventuell barnomsorg. Många väljer att ha ett gemensamt konto för såväl fasta utgifter som för gemensamma inköp, på vilket man sätter in en överenskommen summa var varje månad. Det är också vanligt att ha ett gemensamt sparkonto. 

Ytterligare en variant av gemensam ekonomi är att man även delar lika på inkomsterna, och låter bägges löner komma in på ett och samma konto. 

Delad ekonomi innebär att man helt eller delvis håller isär sin ekonomi. Har man delvis delad ekonomi kan man till exempel dela på alla utgifter för boende och hushåll, men utan att ha något gemensamt utgiftskonto och sparkonto.

Helt separat ekonomi, där man inte delar det ekonomiska alls, är vanligast bland par som inte bor tillsammans. Är man sambo kan det ofta bli krångligt att ha en helt delad ekonomi. 

Fyra olika sätt att fördela hushållsekonomin

Gemensam och delad ekonomi kan bägge göras på flera olika sätt. Här finns inga rätt eller fel utan viktigast är att komma överens ett upplägg som känns rätt för er. För att ge er lite hjälp på traven att hitta rätt alternativ, har vi nedan listat fyra olika sätt ni kan fördela hushållsekonomin på – helt eller delvis gemensam ekonomi, proportionerligt delad ekonomi samt helt delad ekonomi. 

Gemensam ekonomi

Helt gemensam ekonomi är vanligast bland par som levt tillsammans en längre tid, men fungerar förstås även för nyblivna sambos. Det är en enkel och smidig lösning där ni delar på såväl gemensamma som privata utgifter och inkomster. Ni har gemensamma konton för både inkomster, löpande kostnader och sparande och varsitt kort kopplat till lönekonto och/eller annat utgiftskonto.

Delvis gemensam ekonomi

Delvis gemensam ekonomi kan till exempel innebära att ni har gemensamma konton för hushållets utgifter och sparande, men att ni håller isär era inkomster och privata utgifter. Ni bestämmer tillsammans vad pengarna ska läggas på och delar lika på alla utgifter – såväl fasta boendekostnader som övriga utgifter. 

Ett alternativ som detta, med delvis gemensam ekonomi där ni delar lika på alla kostnader, kan vara ett bra upplägg om ni har ungefär lika höga inkomster. Tjänar den ena parten betydligt mindre än den andra, kan det istället vara bättre att satsa på en proportionerlig fördelning. 

Propertionerligt delad ekonomi

Vid en proportionerligt delad ekonomi fördelar ni de gemensamma kostnaderna utifrån hur mycket var och en av er tjänar. Om den ena av er står för 70% av hushållets gemensamma inkomst, kan ni dela upp ekonomin procentuellt och bestämma att denne ska betala 70% av hushållets kostnader. Ni kan ha ett gemensamt utgiftskonto som ni för över pengar till varje månad, men varsitt konto för era respektive löner. Privata utgifter tar ni var och en för sig. 

Har ni väldigt olika inkomster kan en proportionerligt delad ekonomi vara ett bra alternativ för att undvika att den enas lön äts upp av kostnader, medan den andra har mycket kvar att leva på i slutet av månaden. 

Helt delad ekonomi 

Slutligen kan ni också välja att ha en helt delad ekonomi, där ni håller isär allt utom de gemensamma kostnaderna för hushållet. Ni har inget gemensamt utgiftskonto utan betalar exempelvis varannan mathandling och tankning av bilen var. En av er betalar hushållets räkningar och den andra för över sin del av summan till denne för att det ska bli lika. 

Att ha en helt delad ekonomi kan fungera väldigt bra så länge ni inte bor tillsammans, men blir däremot krånglig om ni flyttar ihop. Har ni ett gemensamt hem, är det oftast bäst att även ha en helt eller delvis gemensam ekonomi.

Fördelar och nackdelar med delad respektive gemensam ekonomi

Gemensam ekonomi

Fördelar

  • Enkelt och smidigt.
  • Rättvis fördelning av kostnader.
  • Lätt att ta hänsyn till och anpassa efter inkomstskillnader.

Nackdelar

  • Kan uppstå konflikter om hur pengarna ska spenderas – både för gemensamma och privata utgifter. 
  • Kräver full tillit mellan varandra. 
  • Kan upplevas orättvist om den ena parten lägger mycket mer pengar på shopping och nöjen än vad den andra gör.

Delad ekonomi

Fördelar

  • Passar bra om ni har likvärdiga inkomster och delar lika på utgifter. Båda får ungefär lika mycket kvar att röra sig med varje månad.
  • Lämpligt om ni har olika syn på hantering av pengar – till exempel om en av er har dyra fritidsintressen eller shoppar mer än den andra. 
  • Kan kännas tryggare i början av ett samboförhållande. 

Nackdelar

  • Mer omständligt än gemensam ekonomi. 
  • Kan upplevas orättvist om ni delar lika på utgifterna, men har väldigt olika inkomster. 


Som synes finns både fördelar och nackdelar med såväl delad som gemensam ekonomi. Vilken typ av upplägg som passar bäst för er beror på era förutsättningar och vad ni känner er mest bekväma med.
 

Smarta tips för en bättre samboekonomi

Ekonomi är en vanlig källa till tjafs och konflikter i samboförhållanden och äktenskap. Med bra kommunikation och en tydlig plan är det dock möjligt att undvika många av dessa bråk. Dessutom finns flera bra knep och hjälpmedel att ta till för att både förenkla och förbättra er ekonomi. Såväl om ni väljer gemensam ekonomi eller delad. 

Här kommer några smarta tips på hur ni kan underlätta ekonomin när ni ska flytta ihop:

  • Öppna ett gemensamt konto med två kort för räkningar och löpande utgifter. Fungerar både vid gemensam och delad ekonomi. 
  • Gör upp en gemensam hushållsbudget
  • Använd er av smarta appar för utgiftskoll och budgetering. 
  • Ha ett eller flera gemensamma sparkonton – exempelvis ett för buffert och ett för resor eller andra större nöjen. 
  • Håll koll på matkostnaderna genom att öppna ett särskilt matkonto som ni sätter in en varsin summa på varje månad. 
  • Rådgör med er bank om ni vill ha hjälp att lägga upp ekonomin. De är proffs på privatekonomi och har ofta många bra tips att komma med. 

Vanliga frågor om gemensam ekonomi

Vad är gemensam ekonomi?

Gemensam ekonomi innebär att man delar på alla utgifter och inkomster. Antingen helt lika eller enligt en fördelning man kommer överens om utifrån vad som känns bra och fungerar. 

När har man gemensam ekonomi?

Gemensam ekonomi är vanligast bland par som har levt tillsammans som sambos eller varit gifta en längre tid. Uppläggen för gemensam ekonomi kan dock se väldigt olika ut från par till par. 

Hur delar man ekonomin rättvist?

Det är väldigt olika för olika par och beror på vad man själv tycker känns bra. Viktigast är att man kommer överens om en fördelning som känns rättvis för båda parter.

Bolån för fler

Säger storbanken nej finns det alternativ
→ ANSÖK HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan
  • Bolån trots betalningsanmärkningar
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Samla dyra smålån i bolånet
Urval partners privatlån/bolån

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.