Har en granne kontaktat dig och frågat om du skulle vara intresserad av att ombilda din hyresrätt till bostadsrätt? I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om processen och vad du som hyresgäst har för rättigheter.
En ombildning från hyresrätter till bostadsrätter innebär att hyresgästerna bildar en bostadsrättsförening som köper fastigheten, och i samband med detta får hyresgästerna möjlighet att köpa sina hyresrätter. För att ombildningen ska kunna genomföras krävs dels att fastighetsägaren är intresserad av att sälja, dels att minst två tredjedelar av hyresgästerna vill köpa sina hyresrätter.
Som hyresgäst är det viktigt att du känner till vad du har för rättigheter om fastigheten du bor i ombildas. Här är några exempel:
Det första steget i ombildningen är att bilda en bostadsrättsförening och registrera den hos Bolagsverket. Ni behöver vara minst tre medlemmar i föreningen och ha en styrelse med minst tre personer.
När föreningen har registrerats ska ni skicka en intresseanmälan till hyresvärden för att se om det finns intresse av att sälja, denna ska även skickas in till Lantmäteriet. För att dokumentet ska vara giltigt behöver minst två tredjedelar av alla folkbokförda hyresgäster vilja ombilda. Det är dock viktigt att veta att du inte förbinder dig till något genom att skriva på intresseanmälan.
Om hyresvärden kan tänka sig att sälja ska fastigheten besiktigas och värderas. Underlaget ligger sedan till grund för försäljningspriset, och gör att ni får bättre koll på framtida underhållskostnader.
När hyresvärden har kommit med ett erbjudande har bostadsrättsföreningen tre månaders betänketid. Styrelsen ska sedan ta fram en ekonomisk plan som fungerar som beslutsunderlag för långivare. Den ska bland annat visa kostnaden för varje lägenhet, för fastighetens förvaltning och för eventuella renoveringsbehov. När planen har fastställts ska två utomstående intygsgivare granska beräkningarna så att de verkar rimliga, sedan registreras den hos Boverket.
Därefter är det dags att fatta beslut om fastighetsköpet i en så kallad köpstämma. Under mötet ska den ekonomiska planen presenteras så att alla är väl införstådda med vad ombildningen skulle innebära i praktiken. För att ombildningen ska gå igenom krävs att minst två tredjedelar av hyresgästerna röstar ja, samt att 50 % har tecknat förhandsavtal om att köpa lägenheterna.
Ifall tillräckligt många har röstat ja kan hyresvärden och föreningen teckna köpekontrakt. I samband med tillträdet ska fastigheten betalas och ett köpebrev ska upprättas, med det kan föreningen sedan ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. När alla som valt att köpa sina hyresrätter har betalat sin andel till föreningen är ombildningen klar.
När din hyresrätt ska ombildas till en bostadsrätt sker två parallella affärer; att bostadsrättsföreningen köper fastigheten och att du köper din lägenhet. Ifall medlemmarnas gemensamma insatser inte räcker för att köpa loss fastigheten behöver bostadsrättsföreningen ta ett fastighetslån. I vissa fall kan du då få ett förmånligt bolån genom den bank som står för fastighetslånet, men innan du bestämmer dig är det viktigt att du undersöker vilka andra alternativ du har. Genom att använda vår jämförelsetjänst kan du få erbjudanden från ett flertal noggrant utvalda långivare – med en enda ansökan och helt kostnadsfritt. Det gör att du kan vara helt säker på att du har valt det mest fördelaktiga lånet när du gör livets största affär.
Nej, det är upp till dig om du vill köpa eller fortsätta hyra lägenheten.
Ja, en förutsättning för att kunna ombilda till bostadsrätter är att hyresvärden faktiskt vill sälja fastigheten.
Två tredjedelar av hyresgästerna måste vara intresserade för att ombildningen ska bli av.
Bolån får som högst utgöra 85 % av bostadens värde, men hur mycket banken kan tänkas låna ut till dig beror främst på din privatekonomi.
Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.