Räntetak skyddar dig mot stigande räntor på krediter som bolån och privatlån. Här hittar du information om hur ett räntetak fungerar, i vilka lägen det kan vara bra med räntetak samt vilka fördelarna och nackdelarna är.
Ett räntetak är en garanti för högsta möjliga räntesats på ett lån – till exempel ett bolån eller privatlån. Har du räntetak på ditt lån är du skyddad från att räntekostnaden går upp över det fastställda taket – så även om det allmänna ränteläget förändras och marknadsräntorna höjs. Om banken däremot sänker sin ränta följer även din ränta med. Taket skyddar dig alltså från att räntan stiger över en fastställd gräns, men innebär inte att du exkluderas från möjligheten till lägre ränta.
Olika banker kan erbjuda möjlighet till räntetak för olika typer av lån och krediter, men vanligast är räntetak för bostadslån. Detta eftersom bolån generellt innebär stora krediter där små skillnader i ränta kan göra stor skillnad på den totala lånekostnaden.
Ett bolån med räntetak kan vara ett bra alternativ om du är orolig för stigande räntor och vill skydda dig mot en räntehöjning på ditt bolån. Taket kan ge trygghet om det är lite turbulent på marknaden, och/eller om du har små marginaler i din ekonomi.
Villkoren för räntetak på bolån kan variera mellan olika banker, men oftast fungerar det så här:
Hur mycket du får betala för ett räntetak beror på flera olika saker. Banken sätter premien utifrån vilken nivå taket ska ha, hur det allmänna ränteläget ser ut, avtalets längd, lånets storlek och hur de tror att marknadsräntorna kommer att utvecklas framöver. Premien är helt enkelt bankens pris för det risktagande ett räntetak innebär för dem.
Generellt gäller att ju mer osäker marknaden är och ju mer banken tror att räntan kommer stiga, desto högre premie får du betala för ditt räntetak.
Det är möjligt att säga upp ett lån med räntetak i förtid. Det kan dock medföra en extra kostnad – en så kallad ränteskillnadsersättning – precis som om du avslutar ett bundet bolån innan bindningstiden har löpt ut.
Ränteskillnadsersättningen tas ut av banken i syfte att kompensera för den premie som uteblir om du löser lånet och därmed avslutar räntetaket i förtid. Premien baserades på en viss avtalslängd när räntetaket sattes, men löser du avtalet tidigare än överenskommet blir det en förlust för banken. Ju längre i förtid du löser ett bolån med räntetak, desto högre ränteskillnadsersättning får du vanligen betala.
Sammantaget kan ett räntetak på bolån (eller annan kredit) vara antingen mer eller mindre bra beroende på din ekonomiska situation och hur ränteläget ser ut. Överväger du att ansöka om räntetak är det därför viktigt att du känner till både fördelarna och nackdelarna innan du bestämmer dig.
Fördelar med räntetak:
Nackdelar med räntetak:
Vill du lära dig mer om de vanligaste frågorna inom lån och privatekonomi hittar du fler intressanta artiklar här på Zensum. Läs till exempel vår guide om bolån, hur du kan tänka vid val av fast eller rörlig ränta samt hur du räknar ut räntan på ditt bolån.
Ett räntetak fastställer högsta nivå för räntan på ett lån. Det kan liknas vid en försäkring som skyddar dig mot högre ränta, även om marknadsräntan höjs.
Kostnaden för ett räntetak varierar från fall till fall och bestäms utifrån takets nivå, avtalets längd, lånets storlek samt rådande ränteläge.
Räntetak kan vara bra om du har små marginaler i din ekonomi och/eller är orolig för stigande räntor.
Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.