Bolån
2024-02-15
Spara till hus – 6 tips på hur du kan spara till hus!
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

6 tips på hur du kan spara till ditt hus

Funderar du på att köpa hus? Då är det är en mycket god anledning att börja spara pengar. Du får nämligen bara låna upp till 85 procent av kostnaden genom ett huslån. Resterande 15 procent kallas för kontantinsats. Den behöver du alltså spara ihop till själv.

Hur gör man för att enklast spara ihop kontantinsatsen till ett husköp? Det ska vi titta närmare på i denna artikel. Vi listar våra 6 bästa tips på hur du kan spara ihop det belopp som behövs för att köpa ett nytt hus.

Vad innebär det att spara till husköpet?

Ett husköp är i de flesta fall en stor investering på det privatekonomiska planet. Det är få som kan eller vill köpa en villa helt och hållet med sparade pengar. När man pratar om att spara till hus brukar det därför främst handla om att spara till kontantinsatsen.

I Sverige är det lag på att kontantinsatsen ska vara minst 15 procent av huspriset. Självklart är det positivt om du kan spara ihop mer pengar än de obligatoriska 15 procenten. Om du exempelvis sparar ihop 30 procent av kontantinsatsen i stället ger det flera fördelar. Du får en lägre månadskostnad på lånet och har utrymme att utöka bolånet i framtiden, till exempel om du vill renovera. Dessutom minskar amorteringskravet till 1 procent om belåningsgraden är under 70 procent av husets värde. Är det under 50 procent av värdet finns det inget krav på att amortera.

Hur kan jag spara pengar till hus?

Du kan utgå från hur stor kontantinsats du behöver för att räkna ut hur mycket pengar du behöver spara till ditt hus. Medelpriset på en villa i de flesta län i Sverige är mellan två och fyra miljoner kronor. Låt oss anta att du tänkt köpa ett hus som kostar tre miljoner kronor. Då behöver du med andra ord spara ihop till en kontantinsats på åtminstone 450 000 kronor.

Det är en stor summa pengar som behöver sparas. Visst – det går att ta privatlån till kontantinsatsen, men bäst är om du lyckas spara ihop en del av pengarna själv.

Har du gott om tid på dig är det bästa sättet att spara pengar till hus genom att köpa fonder eller aktier. Historiskt sett har de haft en utveckling på över 8 procent per år. Här är det dock viktigt att poängtera att det gäller långsiktigt sparande. Är det bara några år kvar till ditt önskade husköp kan det vara bättre att spara med lägre risk genom blandfonder eller räntefonder. För att kunna spara så mycket som möjligt är det bra om du har goda rutiner för ditt sparande och att du minskar på dina utgifter i övrigt.

6 tips för att spara pengar till hus

Här är våra 6 enkla tips på hur du kan spara ihop till kontantinsatsen så snabbt som möjligt:

1. Spara i fonder eller aktier

Du får nästan ingen ränta på ett vanligt bankkonto längre, inte ens om det är bindningstid. Bäst avkastning får du genom att spara i fonder eller aktier. Det krävs inte riktigt några förkunskaper för att spara pengar i fonder. Välj med fördel billiga och breda indexfonder. En Sverigefond och en globalfond räcker faktiskt för att få ett väldiversifierat sparande. Har du kunskap om aktiemarknaden kan du köpa aktier, men det kräver att du sätter dig in i börsen lite mer. Oavsett om du spar i fonder eller aktier förutsätter det att husköpet ligger minst fem år framåt i tiden. Är det närmare förestående kan blandfonder eller räntefonder vara ett bättre val.

2. Månadsspara

Många bäckar små.. Att månadsspara är det bästa och mest riskfria sättet att långsiktigt spara till ett hus. Ju mer du kan lägga undan desto bättre. Efter ett tag märker du kanske inte ens att pengarna dras från ditt konto i samband med löning.

3.  Bo billigt i några år

Om du har som mål att på sikt köpa ditt drömhus kanske du kan stå ut att bo lite trängre och billigare i några år. Istället sparar du undan pengar som du kan lägga på kontantinsatsen i ditt framtida boende.

4. Öka inkomsterna

När förhandlade du om din lön senast? Det kanske är dags för en löneökning. Det kan göra underverk för ditt sparande. Annars kan du kanske fundera på att jobba extra ibland. Kanske kan du prova på att jobba som frilansare på nätet? Sälj också av så mycket gamla prylar som möjligt och lägg pengarna på ditt sparande.

5. Sänk utgifterna

Var försiktig med alla typer av utgifter och dyra vanor. En kaffe på stan varje dag kostar mycket i längden. Prenumerationer av streamingtjänster och tidningar likaså. Ofta går det att hitta billigare alternativ eller skippa kostnaden helt och hållet.

6. Ta privatlån om det behövs

Får du inte ihop pengar till hela kontantinsatsen kan du ta ett privatlån som komplement till ditt sparande. Skaffa eventuellt en medlåntagare för att öka chanserna att få låna så mycket som du behöver och till så goda villkor som möjligt. Jämför gärna lånen med hjälp av en låneförmedlare som Zensum.

Bolån för fler

Säger storbanken nej finns det alternativ
→ ANSÖK HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan
  • Bolån trots betalningsanmärkningar
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Samla dyra smålån i bolånet
Urval partners privatlån/bolån

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.