Bolån
2024-02-15
Amorteringsplan – vad du behöver veta
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Amorteringsplan – vad du behöver veta

I samband med att du förhandlar din ränta och tecknar ett bolån kommer du och långivaren överens om en amorteringsplan, det vill säga ett upplägg för hur och när lånet ska återbetalas. Vilka faktorer påverkar amorteringsplanen och vad är din rättighet som låntagare? Finns det några regler du måste förhålla dig till? Det berättar vi mer om här.

Vad är amorteringsplan och amorteringstakt?

En amorteringsplan är en tidsplan för hur en låntagare ska återbetala ett lån. När du tar ett bolån är lånebeloppet i de flesta fall så pass stort att du behöver många år för att betala tillbaka lånet. Därför kommer du och långivaren överens om ett upplägg för hur lånet ska återbetalas, men exakt hur upplägget ser ut beror på en rad olika faktorer, inte minst vad som passar dig. Amorteringstakt syftar både på hur mycket och hur ofta du amorterar. 

Vilka faktorer påverkar amorteringsplanen?

1. Amorteringskravet

Först och främst måste amorteringsplanen anpassas efter amorteringskravet. Amorteringskravet innebär att lån som överstiger 70 % av bostadens inköpspris måste amorteras med minst 2 % varje år till dess att belåningsgraden är lägre än så. Om belåningsgraden är högre än 50 % måste du amortera 1 % av lånet per år. Utöver det påverkar din skuldkvot hur mycket du måste amortera, överstiger lånet 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst måste du amortera ytterligare 1 % per år.

2. Din åsikt

Att amortera är fördelaktigt av flera anledningar. Förutom att du minskar din skuldsättning är det också en form av sparande, då du får tillbaka de pengar du har amorterat den dag du säljer bostaden. Dessutom blir den totala lånekostnaden lägre när du amorterar i en högre takt, och det gör också att du förbättrar dina möjligheter att få nya lån. Samtidigt är det viktigt att du inte tar dig vatten över huvudet och går med på en amorteringsplan som gör att du till exempel inte klarar oförutsedda kostnader. Banken är skyldig att erbjuda dig en personligt anpassad amorteringsplan, så fundera noggrant på vad bankens förslag skulle innebära för dig innan du skriver på något avtal. Om du inte gillar bankens förslag är det viktigt att du säger det och framför dina önskemål – det är din rättighet som låntagare.

3. Banken

Även om du enligt lag inte behöver amortera kan banken ändå ställa det kravet – det är helt enkelt upp till banken att utforma sina egna lånevillkor när de lånar ut pengar. Kom dock ihåg att du faktiskt gör ditt framtida jag en tjänst när du amorterar, så kanske behöver bankens krav inte alls vara något negativt.

Hur påverkas amorteringsplanen av en förändrad inkomst?

Om du får en löneförhöjning som innebär att lånet inte längre överstiger 4,5 gånger din bruttoinkomst kan du höra av dig till långivaren och meddela det. Här är det upp till dig att bestämma om du vill förändra din amorteringsplan eller inte. En kortare amorteringstid innebär att du blir skuldfri snabbare och att du binder pengarna i boendet fram till försäljning. Men om du avser att spara till något speciellt eller investera i något innan du säljer bostaden kan det vara smartare att välja en annan sparform och minska din amortering.

Vanliga frågor om amorteringsplan

Hur fungerar en amorteringsplan?

Låntagaren och banken kommer överens om ett upplägg för hur och när lånet ska återbetalas i samband med att lånet tecknas. Det är inte ovanligt att återbetalningstiden är upp till 50 år.

Vad innebär en amorteringsplan?

Att det finns en överenskommelse mellan långivaren och låntagaren för hur och när en skuld ska betalas tillbaka.

Hur mycket ska man amortera?

Det beror på vad du och långivaren har kommit överens om. Om du är osäker kan du kika i låneavtalet eller kontakta din långivare.

Kan man skapa sin egen amorteringsplan?

Ja, den amorteringsplan som banken först presenterar är endast ett förslag. Du har alla möjligheter att påverka hur just din amorteringsplan ska se ut.

Är det bra att amortera?

Ja, när du amorterar på ditt bolån binder du pengar i ditt boende som du sedan får ut när du säljer bostaden. Dessutom minskar du den totala lånekostnaden.

Bolån för fler

Säger storbanken nej finns det alternativ
→ ANSÖK HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan
  • Bolån trots betalningsanmärkningar
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Samla dyra smålån i bolånet
Urval partners privatlån/bolån

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.