När en anhörig avlider är det många som undrar – kan man ärva skulder? Det är inte så konstigt att det är en vanlig fråga. Vissa har stora bostadslån, privatlån och andra skulder och det vore inte kul att behöva ärva dessa.
Vad är det egentligen som händer med lån vid dödsfall? Svaret är att det är dödsboet som ska betala skulderna, men det finns ett antal olika saker att tänka på. Zensum reder ut begreppen.
Det korta svaret är nej. Du som anhörig ärver enligt Ärvdabalken (1958:637) aldrig en skuld från den avlidne. Detta oavsett anknytning. Det spelar ingen roll om du är make, maka, barn, syster eller bror. Du ärver aldrig lån och andra skulder i Sverige.
Om man inte kan ärva skulder, vad händer då med lån vid dödsfall? Det är dödsboet som är skyldigt att betala tillbaka lån, kreditkortsskulder, avbetalningar och andra skulder. Finns inte tillräckligt med tillgångar avskrivs de.
Även om lagen är tydlig med att man inte kan ärva skulder är det viktigt att komma ihåg att du som har en delad skuld med någon givetvis fortfarande är betalningsskyldig.
Om du har ett gemensamt banklån med någon så har ni som regel ett så kallat solidariskt betalningsansvar gentemot banken. Med andra ord innebär det att banken kan kräva vem som helst av er på hela summan.
När en make dör kan banken komma att kräva dödsboet på hela beloppet. Den efterlevande blir då i sin tur skyldig dödsboet halva beloppet. Detta kallas för ‘regressrätt’.
Det kan hända att dödsboet inte har tillräckligt med medel för att täcka skulden. Då kan banken komma att kräva att den andre låntagaren återbetalar lånet. Vanligtvis löser det sig dock med banken genom att den efterlevande får ta över hela lånet.
Tips – Läs även vår artikel om att ta över bolån.
Låt oss titta närmare på hur det går till i praktiken. När någon dör är det alltså dödsboet som tar över skulderna.
Så här går det till:
1. Först och främst ska dödsboets tillgångar användas för att betala för begravning och bouppteckning.
2. Därefter ska skulderna betalas. Skulder med säkerhet (pant / hypotekslån) går före övriga skulder.
3. Ifall det blir något kvar efter att skulderna är betalda är det arvingarna som får dela på resten.
Saknas det medel att betala lån och andra skulder är det viktigt att kontakta varje fordringsägare och be om uppskov. När du vet att pengarna inte kommer att räcka till att betala samtliga skulder får du nämligen inte betala någon av skulderna förrän en månad efter att bouppteckningen gjorts.
I ett sådant läge kan du göra en dödsboanmälan istället för bouppteckning. Därefter bifogar du den när du ber fordringsägarna om uppskov.
Tips – Se till att avsluta alla autogirobetalningar, prenumerationer och medlemskap som den avlidne haft så snart som möjligt.
Det finns dock ett undantag från regeln om att det inte går att ärva en skuld och det är om du är bosatt i ett annat EU-land. Då är det arvslagstiftningen i det landet som gäller.
Sedan 2015 finns nämligen en EU-förordning som säger att det är lagen i det land där du bor som bestämmer vad som gäller.
Här finns mer information i den europeiska juridikportalen.
Nej. Dödsboet ska betala tillbaka eventuella skulder. Undantag kan förekomma om du är bosatt i annat EU-land. Då gäller arvslagstiftningen i det landet.
Det är dödsboet som betalar den avlidnes skulder, det vill säga den egendom som är kvar efter den avlidne. Ifall ni redan har delat upp dödsboet måste ni lämna tillbaka så mycket att det täcker skulden.
Nej du kan inte ärva någons lån utan det är dödsboet som ska betala eventuella låneskulder.
Om man har skulder när man dör ska skulderna betalas med medel från dödsboet. Är skulderna större än värdet på dödsboet avskrivs återstoden.
Om dödsboet inte kan betala lånet avskrivs den del som det inte finns medel till.
Ja, sedan 2015 finns en EU-lag som innebär att det är arvslagen i det land som du är bosatt i som gäller. Ifall du bor i ett EU-land där skulder kan ärvas så omfattas du av reglerna där.
Nej, barn ärver inga skulder. Eventuella lån och andra skulder är det dödsboet som ska betala. Dessa pengar tas med andra ord från eventuellt arv som barnen annars hade fått.
Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.