Bolån
2024-02-15
Hypotekslån - Vad är hypotekslån? Zensum berättar!
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Hypotekslån - allt du behöver veta

Hypotekslån är lån där banken har någon form av pant som säkerhet för att låna ut pengar. Mindre risk för långivaren innebär vanligtvis lägre kostnad för dig som lånar. Bostaden är den vanligaste formen av hypotek och då kallas lånet för bostadslån.

Vad är hypotekslån?

Ett hypotekslån är ett lån med säkerhet, eller pant som det också kallas. Ordet hypotek kommer från grekiskan och betyder just pant. Tack vare denna säkerhet känner sig långivaren tryggare i att kunna låna ut pengar. Skulle låntagaren inte betala sina räkningar enligt avtalet har banken hypoteket som säkerhet. I värsta fall kan långivaren välja att sälja egendomen för att få tillbaka sina pengar.

Motsatsen till hypotekslån är blancolån eller privatlån – det vill säga lån utan säkerhet.

Ränta på hypotekslån

Eftersom hypotekslån innebär att banken har en säkerhet kan du som regel få en mycket lägre ränta på ditt lån jämfört med om du lånat utan säkerhet.

Hur bestäms räntan? Det funkar som så att långivaren bestämmer vilken ränta som hypotekslånet ska ha utifrån ett antal faktorer. Räntan grundas på marknadsräntan tillsammans med bankens bedömning kring risken i lånet.

Här är exempel på faktorer som kan avgöra räntan i hypotekslån:

·      Marknadsränta

·      Belåningsgrad

·      Priserna på hypoteket, exempelvis bopriserna i ditt område

·      Din inkomst

·      Hur mycket skulder du har

·      Om du har medlåntagare

Hypotekslån är ofta bostadslån

Den vanligaste typen av hypotekslån är bostadslån. I ett bolån är det själva huset eller lägenheten som utgör säkerheten, det vill säga hypoteket. För denna typ av lån går det att låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resten är din kontantinsats som du får betala själv.

Andra former av hypotekslån

Det finns även många andra typer av hypotekslån på marknaden. Billån i samband med köp av bil hos bilhandlare brukar vara en form av hypotekslån. Samma sak gäller för båtlån.

Om du köper aktier på börsen finns möjlighet att ta ett aktielån. Då har banken aktierna som säkerhet för lånet.

Många företagslån är ett annat exempel på hypotekslån. Då kan det vara personlig borgen, fastigheter eller företagsinteckning som är säkerheten i lånet.

Pantbankslån är också en form av hypotekslån. Det innebär att du lämnar ifrån dig ett föremål av värde som fungerar som garanti för att få låna pengar. Kan du inte betala tillbaka säljer pantbanken värdesakerna.

Hypotekslån för pensionärer

Kapitalfrigöringskrediter är ytterligare en typ av hypotekslån. Det är som ett slags bolån som främst är avsett för äldre. Är du pensionär kan du dra nytta av en kapitalfrigörningskredit för att slippa betala ränta och amortering på ditt lån under dess löptid.

Ränta och avgifter ackumuleras istället under löptiden och betalas när lånet återbetalas, vilket är då bostaden säljs.

En fördel med denna typ av hypotekslån för pensionärer är att det ibland kan vara den enda formen av bolån att få som senior. Det kan dessutom vara skönt att slippa betala avgifter och ränta men ändå få bo kvar i bostaden.

Nackdelen med hypotekslån för pensionär är att räntan brukar vara ungefär dubbelt så hög som för vanliga bolån. Värdet av bostaden som blir kvar till eventuella arvingar blir därför mindre.

Vem kan få hypotekslån?

Vem som kan få hypotekslån beror dels på exakt vilken form av lån det är och vilka villkor långivaren har. Vanliga villkor är att du ska vara myndig, folkbokförd i Sverige och ha en tillräckligt god ekonomi. För pensionärslån brukar villkoret vara att du ska ha fyllt 60 år.

Bolån för fler

Säger storbanken nej finns det alternativ
→ ANSÖK HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan
  • Bolån trots betalningsanmärkningar
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Samla dyra smålån i bolånet
Urval partners privatlån/bolån

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.