Efter många år av obefintlig inflation stiger priserna rejält i samhället, och mycket tyder på att det kommer att vara en ihållande trend. Hur påverkas bolån av inflationen och vad kan du som låntagare göra för att skydda din ekonomi? Här går Zensum igenom allt du behöver känna till om bolån och inflation.
Inflation är när prisnivån i samhället stiger så att pengarna tappar i värde, det betyder att du inte får lika mycket för din lön som tidigare. Inflation gör alltså att det blir dyrare för såväl hushåll som företag, vilket kan leda till lågkonjunktur eftersom alla tvingas bli mer försiktiga med hur de spenderar sina pengar. Riksbankens främsta verktyg för att hålla inflationen på en stabil nivå är genom styrräntan, som avgör hur mycket det kostar för bankerna att låna pengar. När styrräntan höjs blir det dyrare att låna, vilket gör att företag och hushåll spenderar mindre och inflationen minskar.
När Riksbanken höjer styrräntan för att motverka inflationen kommer bankerna att justera sina låneräntor för att deras verksamhet inte ska gå med förlust. Om styrräntan ligger på 3 % måste bankerna låna ut till en ränta på 3 % eller mer för att gå med vinst. Av denna anledningen finns det ett direkt samband mellan inflationen och bolåneräntornas nivå. Ju högre inflation, desto högre bolåneräntor.
Kortsiktigt gör inflationen att bolån blir dyrare för det enskilda hushållet och det blir mindre pengar över till annat när boendekostnaderna är betalda. Men om inflationen håller i sig får den effekten att även lönenivåerna höjs, vilket gör att bolånet minskar i värde i förhållande till prisnivåerna. Detta är därmed något som gynnar låntagaren.
Exempel:
Du äger en bostad och har ett bolån på 2 miljoner kronor. Under ett par år stiger inflationen kraftigt i Sverige. Detta får effekten att din bolåneränta höjs till 10 %, men även att din lön höjs med 10 %. Även om räntekostnaderna har stigit och att du lägger mer pengar på ditt boende är din skuld fortfarande densamma. Det betyder att bolånet nu har minskat i värde i förhållande till din inkomst.
För de flesta låntagare innebär en ökad inflation att de måste göra vissa livsstilsförändringar för att ha råd med sina utgifter. Hur dramatiska förändringar som krävs beror dock på din egen ekonomiska situation och hur högt belånad du är. Här har vi samlat våra bästa tips på vad du kan göra för att klara inflationen.
1. Överväg att binda räntan
Om du vill att dina utgifter ska bli mer förutsägbara är ett alternativ att binda din bolåneränta. Genom att dela upp lånet på olika bindningstider kan du dessutom sprida ränterisken och undvika att räntan höjs för hela lånet samtidigt.
2. Kontakta andra långivare
Undersök om du kan få ett bättre låneerbjudande hos en annan bank. På Zensum kan vi hjälpa dig att jämföra lån från flera långivare, helt kostnadsfritt och utan att du förbinder dig till något.
3. Skapa en budget
En budget ger dig överblick över din ekonomi och ökar din förståelse för vad dina pengar faktiskt går till. På så sätt kan det bli betydligt enklare att avgöra vad som krävs för att du ska klara högre utgifter.
4. Dra ner på utgifterna
Ett område som du själv kan påverka är dina egna utgifter. Börja med att ta fram ett kontoutdrag och gå igenom vilka kostnader du haft den senaste månaden. Troligtvis kommer du hitta allt från abonnemang till spontanköp som du kan klara dig utan i fortsättningen.
5. Öka din lön
Hur länge sedan var det du fick en löneförhöjning? Ta reda på om du har den möjligheten hos din befintliga arbetsgivare. Om så inte är fallet kan det vara värt att se sig om efter en ny arbetsplats eller hitta ett extrajobb.
6. Spara
Prioritera ditt sparande även när det är skralt i plånboken. Något som är bra att känna till är att börsen generellt sett brukar gå bra i tider av inflation, vilket betyder att du kan få en god värdeutveckling på ditt kapital om du sparar i fonder.
7. Flytta till ett billigare boende
Om inflationen leder till att du får svårt att få ekonomin att gå ihop kan ett billigare boende i vissa fall vara den bästa lösningen. Även om det kan kännas tråkigt att flytta kan det leda till att din livskvalitet höjs väsentligt.
I förhållande till prisnivåerna sjunker bolånet i värde, vilket innebär att det blir en form av sparande.
Både ja och nej. Inflation är inte gynnsamt ur den aspekten att räntekostnaderna ökar, men samtidigt minskar bolånet i förhållande till prisnivåerna vilket är positivt för låntagaren.
Ja, att amortera är alltid positivt eftersom det är en form av sparande.
Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.