Privatlån
2024-02-15
Hur mycket kostar körkort? | En kostnadsguide från Zensum
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Hur mycket kostar körkort? 

Vill du ta körkort men funderar över hur mycket det kostar och vad du eventuellt kan göra för att komma lite billigare undan? Nedan hittar du en hjälpsam guide till vilka fasta och rörliga kostnader du får räkna med för olika körkortstyper, vad som gäller för lån till körkort samt tips om hur du kan hålla kostnaderna nere.

Kostnader för att ta körkort 

Den totala kostnaden för ett körkort kan variera mellan några tusenlappar upp till 20 000-30 000 kr eller mer – för bil såväl som andra fordon. Vissa kostnader är fasta och måste betalas av alla, medan andra är rörliga kostnader som du själv kan påverka.

Fasta kostnader

  • Synundersökning: obligatoriskt för ansökning om körkortstillstånd (vilket du måste ha för att få börja övningsköra). Kostnaden för synundersökning varierar mellan olika optiker men ligger generellt på några hundralappar.

  • Introduktionsutbildning: ska du övningsköra med en privat handledare, exempelvis en familjemedlem, måste ni gå en så kallad introduktionsutbildning på 3 timmar tillsammans. Utbildningen bokar du via en körskola och priset ligger på ungefär 500 kr.

  • Riskutbildning: riskutbildningen består av två delar; riskettan och risktvåan. Riskettan är en teoretisk utbildning som hålls på en körskola och kostar runt 700 kr. Risktvåan är en praktisk del som bland annat inkluderar halkbana. Priset för denna ligger på ca 2500 kr.

  • Teoriprov: efter godkänd riskutbildning kan du boka tid för teoriprov hos Trafikverket. Provet kostar 325-400 kr (beroende på om du skriver dag- eller kvällstid) per gång.

  • Uppkörning: uppkörning är det praktiska slutprovet för att få ditt körkort. En uppkörning kostar 800 kr om du kör upp dagtid under en vardag, eller 1040 kr för kvällstider och på helger. 
  • Tillverkningskostnad: slutligen tillkommer en kostnad om 280 kr för att få ditt körkort tillverkat.

Rörliga kostnader

  • Körlektioner: körlektioner brukar vara den största kostnaden för många, men här går att påverka mycket själv genom att istället köra med en familjemedlem eller vän som privat handledare, om behörigheten tillåter. En körlektion brukar kosta omkring 800 kr. Ju fler lektioner du behöver ta, desto dyrare blir det.

  • Fordonshyra: vill du använda körskolans fordon under uppkörning kan du få betala en hyra för den tiden du lånar det. Kostnaden varierar mellan olika körskolor men räkna med runt 1000 kr.

  • Teoriutbildning: många körskolor erbjuder teoriutbildning med inkluderat onlinematerial och undervisning som alternativ till att plugga själv. Priset brukar ligga på runt 1500-2500 kr.

  • Böcker: teoriböcker brukar kunna köpas via körskolor och kostar ett par hundralappar styck.


Sammantaget kan den totala kostnaden för att ta körkort landa på allt från ca 5000 kr upp till tiotusentals kronor, både fasta och rörliga kostnader inkluderade. 

Lästips: Vad kostar det att ha bil?

Är kostnaderna samma för alla typer av fordon?

I Sverige finns flera olika typer av körkortsklasser för olika slags fordon. Beroende på vilken körkortsbehörighet du vill ha kan både de fasta och rörliga kostnaderna variera något från de exempel vi specificerat ovan. Exempelvis är ett AM-körkort för moped oftast billigare än ett B-körkort för personbil och C-körkort för tung lastbil. 

Fordonstyper som kräver körkortsbehörighet i Sverige är bland andra:

  • Moped
  • Lätt och tung motorcykel
  • Personbil
  • Lastbil och buss
  • Snöskoter
  • Tungt släp

Tips för att hålla körkortskostnaderna nere

Att ta körkort är för många en stor kostnad, men det finns sätt att hålla nere kostnaderna om man vill komma lite billigare undan:

  • Övningskör privat så mycket som möjligt. 
  • Förbered dig väl så att du bara behöver göra riskutbildningen, teoriprovet och uppkörningen en gång. 
  • Köp teoriböcker begagnat, låna eller försök hitta så mycket information som möjligt på nätet. 
  • Kör upp med eget fordon för att slippa betala bilhyra till körskolan.

Kan man finansiera körkort med lån?

Ja, precis som du kan köpa bil med bilfinansiering är det även möjligt att bekosta ett körkort med hjälp av lån. Är du ung och/eller arbetslös kan du exempelvis söka särskilt körkortslån för B-körkort hos CSN. Du kan också ansöka om ett privatlån utan säkerhet hos en vanlig bank. Räntan för sådana lån kan dock vara hög, vilket är viktigt att tänka på innan du ansöker. Undvik att ta lån för körkort om du inte är säker på att du har råd att betala tillbaka det. Då är det bättre att försöka spara ett par år extra istället. 

Behöver du låna pengar rekommenderar vi att du använder vår tjänst för att jämföra räntor hos många olika banker och långivare. På så sätt kan du känna dig trygg med att få de bästa villkoren som marknaden kan erbjuda. 

Vanliga frågor om hur mycket körkort kostar

Vad kostar det att ta körkort 2023?

De fasta kostnaderna ligger på ungefär 5000 kr. Utöver det kan rörliga kostnader för bland annat körlektioner tillkomma. Övningskör du privat blir det billigare.

Vilka faktorer påverkar kostnaden för att ta körkort?

Flera faktorer påverkar, men framförallt är det skillnad om du övningskör privat eller på körskola. En körlektion kostar ca 800 kr. Tar du många kan kostnaden bli hög.

Hur påverkar typen av körkort (till exempel för personbil eller motorcykel) kostnaden?

De fasta kostnaderna är ganska likvärdiga för olika typer av körkort. Däremot kan kostnader för körlektioner och teori skilja sig mellan olika fordonstyper. 

Finns det några bidrag eller ekonomiskt stöd för att ta körkort?

Ja. CSN erbjuder till exempel körkortslån på upp till 15 000 kr för unga och arbetslösa. Du kan också få bidrag om du har en varaktig funktionsnedsättning. 

Bolån för fler

Säger storbanken nej finns det alternativ
→ ANSÖK HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan
  • Bolån trots betalningsanmärkningar
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Samla dyra smålån i bolånet
Urval partners privatlån/bolån

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.