Bolån
2024-02-15
Uppläggningsavgift – allt du behöver veta

Uppläggningsavgift – allt du behöver veta

I samband med att ett lån tecknas kan långivaren eller banken ta ut en kostnad för det administrativa arbetet kring att lägga upp det – en uppläggningsavgift. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver veta om uppläggningsavgiften och hur du tar reda på vad ett lån kommer att kosta dig i slutändan.

Vad är uppläggningsavgift?

Uppläggningsavgift är en avgift som långivare kan debitera nya låntagare för det administrativa arbetet kring att lånet tecknas. Bland dessa uppgifter ingår allt från att skapa låneavtalet till att göra en kreditbedömning av låntagaren. 

Hur stor är uppläggningsavgiften och när ska den betalas?

Det är upp till långivaren att bestämma hur stor avgift de ska ta ut, men ofta varierar den mellan 0-800 kronor beroende på vad det är för typ av lån. För bolån är det inte ovanligt att avgiften ligger på 500 kronor eller mer, men för privatlån kan avgiften ofta vara lägre än så. I vissa fall läggs avgiften på den första fakturan som skickas ut och i andra läggs den på den totala lånesumman så att det blir en del av summan som ska amorteras.

Är det bättre att välja lån utan uppläggningsavgift?

För större lån, såsom bolån, är uppläggningsavgiften förhållandevis liten jämfört med själva lånesumman, och eftersom den endast ska betalas en gång tycker de flesta att den är värd att betala för att kunna köpa en bostad. Men om du däremot ska ta ett mindre lån, exempelvis ett fritidslån eller mindre billån, är det betydligt viktigare att se över uppläggningsavgiften eftersom den då kan utgöra en större del av lånets totala kostnad än vid exempelvis ett bolån.

Effektiv ränta – vad lånet faktiskt kostar

Om du vill bedöma vilket av flera låneerbjudanden som är mest fördelaktigt ska du inte hänga upp dig för mycket på uppläggningsavgiften, utan istället titta på lånens effektiva ränta. Effektiv ränta är den totala summan av räntekostnaden, uppläggningsavgift och aviavgift uttryckt i procent – den visar alltså den totala kostnaden för lånet per år. Den kan helt enkelt hjälpa dig att avgöra vilka lån som endast verkar ha bra villkor och vilka som faktiskt har det.

Tar Zensum ut någon uppläggningsavgift?

Zensum tar inte ut någon uppläggningsavgift när du använder vår tjänst – den är kostnadsfri och du förbinder dig inte heller till något. Däremot kan de långivare som vi samarbetar med eventuellt ta ut en uppläggningsavgift i samband med du tecknar ett lån hos dem. Detta får du mer information om i de offerter som skickas till dig inom 24 timmar efter att du skickat in din ansökan.

Vanliga frågor om uppläggningsavgift

Hur många gånger ska jag betala uppläggningsavgift?

Uppläggningsavgiften är en engångskostnad som tas ut för de administrativa arbetsuppgifter långivaren har i samband med att lånet tecknas.

Ska jag betala en uppläggningsavgift varje månad?

Nej, uppläggningsavgiften är en engångskostnad.

Vad är skillnaden mellan uppläggningsavgift och ränta?

Ränta är den kostnad som du får betala för att låna, medan uppläggningsavgiften debiteras i samband med att lånet tecknas.

Varför tar banker ut en uppläggningsavgift?

Banker tar ut en avgift för att det administrativa arbetet kring uppläggningen av ett lån kräver resurser.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.