Skatt är olika typer av lagstadgade avgifter som syftar till att täcka offentliga utgifter i samhället. I den här artikeln hittar du information om vilka olika skatter det finns, hur skatt beräknas och hur det påverkar dig som medborgare.
Skatt är en lagstadgad avgift som privatpersoner såväl som näringsidkare och organisationer är skyldiga att betala till staten, kommun och/eller region. Skatterna syftar i huvudsak till att finansiera olika typer av viktiga samhällsfunktioner som sjukvård, infrastruktur, skola och äldreomsorg.
Hur hög skatt man betalar som företagare eller privatperson beror på vilket land man bor i eftersom olika länder har olika skattetryck. I Sverige är skatterna relativt höga jämfört med många andra länder, men det gör också att de offentliga samhällsfunktionerna är tillgängliga och likvärdiga för alla. I länder med lägre skatter måste invånare betala dyra pengar för exempelvis utbildning, social omsorg och vård.
De flesta länder har olika typer av skatter. Detta gäller även i Sverige. Skatterna i sig är alla avgifter som betalas in till det offentliga, men vad de baseras på skiljer sig åt. I Sverige har vi bland annat:
Beräkning av statlig skatt och hur hög eller låg den är skiljer sig åt mellan respektive skattetyp. Vissa skatter dras också automatiskt – till exempel inkomstskatt och moms (för privatpersoner), medan andra måste betalas in manuellt någon eller några gånger per år.
Det huvudsakliga syftet med skatt är att finansiera viktiga samhällsfunktioner. Det svenska samhället bygger mycket på att alla är med och betalar till det offentliga, så att det offentliga ska finnas likvärdigt tillgängligt för alla. Svenska skatteintäkter finansierar till exempel:
Skatt är också ett effektivt sätt för svenska staten att styra konsumtion av vissa varor och tjänster i en viss riktning. Till exempel syftar punktskatt på varor som alkohol och tobak till att begränsa konsumtionen av dessa, precis som trängselskatten finns till för att minska trafiken (och utsläppen) på vissa gator.
Hur vi betalar skatt ser olika ut för de olika skattetyperna. Vissa skatter betalas automatiskt, och för vissa gäller att man själv måste göra en inbetalning.
Exempel på skatt som dras automatiskt i samband med köp är moms. När du handlar något i en butik, exempelvis mat eller elektronik, är en del av beloppet du betalar moms. Butiken är sedan ansvarig för att betala in momsen till Skatteverket. Inkomstskatt och marginalskatt är andra skattetyper som dras automatiskt av din arbetsgivare.
Fordonsskatt, reavinstskatt och trängselskatt är exempel på skatter som du själv är ansvarig fr att betala in. Äger du en bil får du en faktura på fordonsskatten en gång per år eller kvartal. Säljer du en bostad eller värdepapper med beskattningsbar vinst ska det redovisas och betalas med nästa års deklaration.
Skatt beräknas utifrån en procentsats, vilken ser olika ut för olika typer av skatt. För vissa varor/tjänster betalar du mer i skatt, och för vissa mindre.
Följande är exempel på procentsatser för några vanliga skatter:
Skatter påverkar alla i ett samhälle – såväl privatpersoner som företag och olika typer av organisationer. Å ena sidan gör skatter att man får behålla mindre av sin inkomst och betala mer för konsumtion av varor och tjänster, men å andra sidan är det tack vare skatter vi har fungerande vägar, kollektivtrafik, offentlig skola, sjukvård och andra grundläggande samhällsfunktioner.
Hur mycket du betalar i skatt och vilka skatter du berörs av påverkas till viss del av hur dina förutsättningar ser ut. Vissa skatter, som moms, betalas lika av alla medan skatter som inkomstskatt, fordonsskatt och fastighetsavgift kan variera.
Vidare kan man i vissa fall också få göra skatteavdrag på en del kostnader och intäkter. Detta kan till exempel vara aktuellt om du har bolån, då du bland annat kan ha rätt till ränteavdrag samt möjlighet att jämka på bolånet. Läs mer ränteavdrag och jämkning av bolån.
Skatter är lagstadgade avgifter som måste betalas. Således kan de vara svåra att påverka på annat sätt än att man exempelvis kan undvika att äga en fastighet eller en bil. Upplever du att skatter har stor inverkan på din ekonomi kan du däremot se över andra utgifter för att underlätta – däribland kostnader för lån, vilka ofta kan vara höga med både ränta och amortering.
Hos Zensum kan du jämföra både bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker och långivare för att hitta den med bäst villkor. Du kan ansöka om lånelöfte hos samtliga av våra samarbetspartners med endast en kreditprövning, och få hjälp att flytta eller samla dina lån och på så vis sänka dina månadskostnader.
När börjar man betala skatt?
Inkomstskatt betalas från det att du tjänar över ett visst grundbelopp per år. Detta gäller även om du är under 18 år.
Hur vet jag vilken skattetabell jag har?
Vilken skattetabell du har beror bland annat på vilken kommun du tillhör. Enklaste sättet att hitta din tabell är att titta på Skatteverkets webbplats eller kontakta deras kundtjänst.
Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?
Nuvarande gräns ligger på 22 208 kronor per år. Har du en lägre årsinkomst än så behöver du inte betala någon skatt.
Hur mycket skatt dras på lönen?
Det beror på vilken skattetabell du tillhör och hur hög din lön är. I snitt ligger skatten på lön runt 30%.
Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.