Ska du köpa ny bil och funderar över bästa sättet att finansiera köpet? Idag finns flera olika möjligheter att välja mellan – däribland kontantköp, bilkredit och leasing. För att hjälpa dig hitta rätt har vi sammanställt en guide över de vanligaste formerna av bilfinansiering, samt vilka för- och nackdelar respektive alternativ har.
Ett bilköp är för de allra flesta en stor och kostsam investering. Såväl om du köper en helt ny bil, som om du satsar på en begagnad. Hur du väljer att finansiera köpet är därför viktigt för att det ska bli en bra affär, men beroende på din livssituation och din ekonomi kan olika typer av bilfinansiering passa olika bra. För att kunna göra ett smart val är det viktigt att du känner till de valmöjligheter som finns.
Nedanför hittar du en lista över fem vanliga sätt att finansiera ett bilköp – komplett med kort information om respektive alternativ samt dess för- och nackdelar.
Köper du en bil kontant betalar du hela summan på en gång, med pengar från ditt eget konto. Du slipper ta lån och sparar därmed in på de räntekostnader som följer med en kredit.
Privatleasing är egentligen inget finansieringsalternativ för bilköp, utan innebär istället att du hyr en bil under en längre period. För många är det ett bekvämt alternativ till att köpa och äga bilen själv.
När du leasar en bil ingår du ett avtal om långtidshyra, vanligen 18-36 månader, och betalar en fast leasingavgift varje månad. Avtalsvillkoren kan se olika ut hos olika finansiärer, men ofta ingår service och ibland även försäkring. När avtalet tecknas bestäms också maximal körsträcka per år. Kör du mer än det får du betala tillägg, eftersom bilen slits mer ju fler mil den körs.
Vid leasingperiodens slut lämnar du tillbaka bilen och avtalet avslutas. Skulle bilen ha skador eller om slitaget är mer än normalt, får du betala extra för det.
En bilfinansiering med kontantinsats innebär att du tar ett särskilt billån – oftast direkt hos bilhandlaren i samband med att du köper din nya bil. Själva krediten tecknas hos den finansieringspartner som bilhandlaren samarbetar med. Hur högt kravet på kontantinsats är varierar mellan olika aktörer, men vanligt är att det ligger på 15-20% av bilens pris. Du betalar ränta och amortering på lånet varje månad, och äger bilen till fullo först när hela lånet är betalt.
Lästips: Billån eller privatlån?
Bilfinansiering utan säkerhet innebär att du tar ett privatlån hos din bank eller annan kreditgivare, utan att pantsätta bilen. Lånet är alltså inte knutet till bilen. Pengarna betalas ut till ditt konto och sedan kan du själv välja om du vill köpa bilen av en privatperson eller hos en bilhandlare. Eftersom bilen inte pantsätts slipper du ägarförbehållet, vilket innebär att du kan sälja bilen när du vill – även om du fortfarande har kvar lånet.
Billån med restvärde är precis som bilfinansiering med kontantinsats ett lån där bilen används som säkerhet. Restvärdet innebär dock att du inte betalar av hela lånet under löptiden, utan att en del av skulden fortfarande finns kvar. Den kvarvarande skulden ska motsvara bilens värde vid tiden då lånets löptid är slut. Skulden kan lösas eller flyttas över till en ny bil om du vill byta.
För att hitta en bilfinansiering som passar dig är det viktigt att du väljer utifrån ditt behov, din livssituation och dina ekonomiska förutsättningar. Följande är bra aspekter att fundera över när du kikar på olika finansieringsalternativ:
Det finns flera olika alternativ för bilfinansiering att välja bland. Du kan till exempel betala bilen kontant, ta en bilfinansiering med restvärde eller privatleasa en bil.
Det beror på vilken typ av bilfinansiering du väljer. Det finns olika former av bilkrediter, med eller utan säkerhet samt med eller utan restvärde, och även leasing som innebär att du långtidshyr istället för att köpa.
Ja, tar du ett privatlån utan säkerhet behöver du ingen kontantinsats. Du kan också finansiera en bil utan kontantinsats genom leasing. Saknar du pengar till kontantinsats kan dessa vara bra alternativ.
Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.