Privatlån
2024-02-15
Hitta rätt bilfinansiering för dig – 5 alternativ
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Hitta en bilfinansiering som passar dig

Ska du köpa ny bil och funderar över bästa sättet att finansiera köpet? Idag finns flera olika möjligheter att välja mellan – däribland kontantköp, bilkredit och leasing. För att hjälpa dig hitta rätt har vi sammanställt en guide över de vanligaste formerna av bilfinansiering, samt vilka för- och nackdelar respektive alternativ har. 

Vikten av att välja rätt bilfinansiering 

Ett bilköp är för de allra flesta en stor och kostsam investering. Såväl om du köper en helt ny bil, som om du satsar på en begagnad. Hur du väljer att finansiera köpet är därför viktigt för att det ska bli en bra affär, men beroende på din livssituation och din ekonomi kan olika typer av bilfinansiering passa olika bra. För att kunna göra ett smart val är det viktigt att du känner till de valmöjligheter som finns.

Fem sätt att finansiera ditt bilköp

Nedanför hittar du en lista över fem vanliga sätt att finansiera ett bilköp – komplett med kort information om respektive alternativ samt dess för- och nackdelar.

Köpa bil kontant

Köper du en bil kontant betalar du hela summan på en gång, med pengar från ditt eget konto. Du slipper ta lån och sparar därmed in på de räntekostnader som följer med en kredit. 

Fördelar:

  • Inga räntekostnader.
  • Fri att sälja bilen när du vill eftersom du inte är bunden till något lån.
  • Engångskostnad – inga månatliga amorteringar och räntebetalningar. 
  • Din kreditvärdighet påverkas inte. 

Nackdelar:

  • Tar ofta lång tid att spara ihop tillräckligt med kapital. 
  • Värdeminskningen på bilar är stor – räkna inte med att få igen din investering när du säljer.
  • Pengarna blir låsta i bilen och kan inte investeras på andra sätt. Det här kan vara värt att fundera över om räntan på ett billån skulle bli lägre än den genomsnittliga avkastningen i exempelvis aktier eller fonder. Är avkastningen högre kan det vara mer fördelaktigt att lägga pengarna där istället, givet att du är medveten om riskerna med investeringar på börsen. 

Privatleasing

Privatleasing är egentligen inget finansieringsalternativ för bilköp, utan innebär istället att du hyr en bil under en längre period. För många är det ett bekvämt alternativ till att köpa och äga bilen själv. 

När du leasar en bil ingår du ett avtal om långtidshyra, vanligen 18-36 månader, och betalar en fast leasingavgift varje månad. Avtalsvillkoren kan se olika ut hos olika finansiärer, men ofta ingår service och ibland även försäkring. När avtalet tecknas bestäms också maximal körsträcka per år. Kör du mer än det får du betala tillägg, eftersom bilen slits mer ju fler mil den körs. 

Vid leasingperiodens slut lämnar du tillbaka bilen och avtalet avslutas. Skulle bilen ha skador eller om slitaget är mer än normalt, får du betala extra för det. 

Fördelar:

  • Bekvämt och enkelt alternativ till att köpa och äga själv. 
  • En fast och förutbestämd månadsavgift gör det enkelt att budgetera och planera din ekonomi. 
  • Bra om du vill ha en ny eller nästan ny bil, men inte kan eller vill köpa en direkt. 

Nackdelar:

  • Du är bunden till leasingavtalet. Vill du avbryta leasingen i förtid och lämna tillbaka bilen måste du betala straffavgift. 
  • Inte alltid ekonomiskt fördelaktigt. Ibland blir totalkostnaden för hela leasingperioden högre än om du hade köpt en bil kontant eller med hjälp av billån. 
  • Extra kostnader kan tillkomma om du överskrider tillåten körsträcka per år, eller om slitaget på bilen är mer än normalt vid avtalets slut. 
  • Eftersom du inte köper bilen blir det ingen investering som du kan få igen en del av. 

Bilfinansiering med kontantinsats

En bilfinansiering med kontantinsats innebär att du tar ett särskilt billån – oftast direkt hos bilhandlaren i samband med att du köper din nya bil. Själva krediten tecknas hos den finansieringspartner som bilhandlaren samarbetar med. Hur högt kravet på kontantinsats är varierar mellan olika aktörer, men vanligt är att det ligger på 15-20% av bilens pris. Du betalar ränta och amortering på lånet varje månad, och äger bilen till fullo först när hela lånet är betalt. 

Fördelar:

  • Du lånar med bilen som säkerhet, vilket som regel ger en bättre ränta än med blancolån. 

Nackdelar:

  • Ägarförbehåll gäller tills dess att du har betalat av bilen helt och hållet.
  • Du kan inte sälja bilen innan du har löst hela lånet. En del bilhandlare kan gå med på att köpa tillbaka bilen, men då oftast till betydligt sämre pris än vad bilen egentligen är värd. 
  • De flesta bilhandlare lägger på administrationsavgifter varje månad, vilket gör den totala kostnaden högre. 
  • Bara tillgängligt hos auktoriserade bilhandlare – inte om du köper bil av privatperson. 


Lästips: Billån eller privatlån?

Bilfinansiering med lån utan säkerhet

Bilfinansiering utan säkerhet innebär att du tar ett privatlån hos din bank eller annan kreditgivare, utan att pantsätta bilen. Lånet är alltså inte knutet till bilen. Pengarna betalas ut till ditt konto och sedan kan du själv välja om du vill köpa bilen av en privatperson eller hos en bilhandlare. Eftersom bilen inte pantsätts slipper du ägarförbehållet, vilket innebär att du kan sälja bilen när du vill – även om du fortfarande har kvar lånet. 

Fördelar:

  • Ingen kontantinsats. 
  • Möjliggör bilköp av både privatperson och hos bilhandlare. 
  • Oftast inga fakturerings- och administrationsavgifter, varför kostnaden kan bli lika låg eller till och med lägre än för ett billån med kontantinsats – trots högre ränta.
  • Du kan sälja bilen när du vill. 

Nackdelar:

  • Lån utan säkerhet har oftast högre ränta. För bilfinansiering med privatlån är det därför extra viktigt att du jämför villkor hos olika banker och långivare innan du bestämmer dig. Det gör du enklast via Zensum. Hos oss kan du jämföra billån mellan en mängd olika kreditgivare och snabbt hitta ett som passar dig. 

Bilfinansiering med restvärde

Billån med restvärde är precis som bilfinansiering med kontantinsats ett lån där bilen används som säkerhet. Restvärdet innebär dock att du inte betalar av hela lånet under löptiden, utan att en del av skulden fortfarande finns kvar. Den kvarvarande skulden ska motsvara bilens värde vid tiden då lånets löptid är slut. Skulden kan lösas eller flyttas över till en ny bil om du vill byta. 

Fördelar:

  • Lägre amortering och ränta då du endast betalar av på bilens faktiska värdeminskning. 
  • Passar dig som gärna byter bil med jämna mellanrum då restvärdet, hos de flesta bilhandlare, kan användas som en typ av insats i nästa bil. 

Nackdelar:

  • Kan bara användas vid köp hos auktoriserad bilåterförsäljare.
  • Krävs kontantinsats på 15–20 %. 
  • Riskfyllt om restvärdet sätts för högt då lånet tecknas. I värsta fall kan du få en restskuld som är högre än bilens värde. 

Bra att tänka på när du väljer bilfinansiering

För att hitta en bilfinansiering som passar dig är det viktigt att du väljer utifrån ditt behov, din livssituation och dina ekonomiska förutsättningar. Följande är bra aspekter att fundera över när du kikar på olika finansieringsalternativ:

  • Hur ser din budget ut? Har du möjlighet att köpa bil kontant, eller lägga en kontantinsats? 
  • Vilken typ av bil vill du ha? Behöver du en nyare – och därmed dyrare – bil, och kan du i sådana fall köpa den? Kan leasing annars vara ett alternativ?
  • Är flexibilitet viktigt? Vill du ha möjlighet att sälja bilen när du vill?
  • Vilken risknivå funkar bäst för din ekonomi? Har du små marginaler är det extra viktigt att hitta bilfinansiering med bra villkor, om du ska låna.
  • Hur stort är ditt behov av bil? Om du kör väldigt sällan kan en bilpool vara ett bättre alternativ. Då slipper du kostnaderna som följer med en egen bil, och kan istället låna eller hyra av någon annan när du behöver. 

Vanliga frågor om bilfinansiering

Hur ska man finansiera en bil?

Det finns flera olika alternativ för bilfinansiering att välja bland. Du kan till exempel betala bilen kontant, ta en bilfinansiering med restvärde eller privatleasa en bil.

Hur funkar finansiering av bil?

Det beror på vilken typ av bilfinansiering du väljer. Det finns olika former av bilkrediter, med eller utan säkerhet samt med eller utan restvärde, och även leasing som innebär att du långtidshyr istället för att köpa. 

Kan man finansiera bil utan kontantinsats?

Ja, tar du ett privatlån utan säkerhet behöver du ingen kontantinsats. Du kan också finansiera en bil utan kontantinsats genom leasing. Saknar du pengar till kontantinsats kan dessa vara bra alternativ. 

Bolån för fler

Säger storbanken nej finns det alternativ
→ ANSÖK HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan
  • Bolån trots betalningsanmärkningar
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Samla dyra smålån i bolånet
Urval partners privatlån/bolån

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.