Bolån
2024-02-15
Köpa bostad-guide – Att tänka på innan du slår till ✓
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Köpa bostad-guiden från Zensum

Att köpa bostad är för de flesta av oss en stor händelse i livet. Det handlar inte bara om en ekonomisk investering, utan även en känslomässig eftersom ett bostadsköp leder oss till den plats vi ska komma att kalla vårt hem. Om du funderar på att köpa lägenhet, hus, villa – ja vilken typ av bostad som helst finns det en hel del saker att tänka på. Vi på Zensum har satt ihop en guide i sex steg för dig som ska köpa bostad – oavsett om du ska köpa din första eller femte bostad.

Steg för steg – så går ett smidigt och säkert bostadsköp till

1. Skaffa lånelöfte

Det första du behöver göra innan du kan gå på visningar för att köpa bostad är att skaffa ett lånelöfte från en bank. Utan ett sådant kan det vara svårt att delta i budgivningen.

Ett lånelöfte innebär ungefär samma sak som att banken tror sig kunna ge dig ett
bolån i en viss storlek. Det är med andra ord inte bindande och det finns inga garantier. Men ändå: det är en rimlig indikation på hur mycket pengar du får låna, vilket sätter ribban för din budget.

Läs mer:
Detta kollar banken på vid bolån – guide om bolån och lånelöfte.

2. Hitta din bostad och buda

Med lånelöftet i din hand kan du börja bege dig ut på visningar. Ofta finns det en hel del hus och lägenheter till salu så det kan var en idé att begränsa sig lite om du funderar på att köpa bostad.

Utöver den summa pengar som kan lånas kan du fundera på hur dyr bostad du har råd med. Bolånet täcker som mest 85 procent priset. Resten är insatsen. Den får du själv finansiera med sparpengar eller privatlån, eller kanske både och.

Utöver det tillkommer bland annat månadskostnader i form av ränta, el, vatten och kanske även sophämtning och underhåll.

Är det en bostadsrätt får du även betala en avgift till bostadsrättsföreningen. Ifall det är ett hus du ska köpa får du tänka på att du kan behöva ta ut pantbrev ifall det inte finns. Kostnaden är då 2 procent av pantbrevsbeloppet. För att bli ägare måste du också betala 1,5 procent av köpeskillingen för lagfart.

Inför visningen kan det vara bra att förbereda en checklista med saker som du absolut vill ska finnas i din nya bostad. Du kan även ha en lista med saker som är ”bra att ha”. Den är till hjälp också när du ska ställa frågor till mäklaren. För du bör fråga! Ta tillfället i akt att skärskåda fastigheten. Läs igenom prospektet, titta runt. Du kan med fördel även prata med grannarna om vad de tycker om bostaden och om området.

Verkar allt i sin ordning är det bara att sätta igång och buda. Ett tips är att du på förhand sätter en maxgräns för hur högt du kan gå. Det kan även vara bra att skaffa en strategi för hur du ska buda.

3. Sök bolån

Om du vinner en budgivning är det bara att gratulera! Det kan ofta bli en hård kamp, speciellt om bostadsmarknaden är överhettad och det är många som vill köpa bostad.

När du vunnit en budgivning är det dags att ta en ny kontakt med din bank för att göra en formell ansökan om ett bolån. Det är i detta skede som du får svar ”på riktigt” om du får låna eller inte.


När du söker bolån kan du antingen gå till den bank där du är kund eller så kan du använda en låneförmedlare som Zensum för att hitta den lägsta räntan och de bästa villkoren på ditt bolån.

Tips:
Ha en medlåntagare så kan du inte bara låna mer, du kan få bättre villkor på ditt bolån också!

4. Besikta bostaden

När du köper en bostad har du undersökningsplikt. Med det menas att det är du som köpare som har ansvar att hitta alla fel som man rimligen kan antas kunna hitta vid en besiktning. Dyker ett sådant fel upp först efter att du köpt bostaden har du ingen rätt till ersättning.

Däremot har du ett skydd i två år efter köpet mot fel som dyker upp och som du rimligen inte hade kunnat identifiera vid en noggrann besiktning. Dessa kallas för dolda fel.

Antingen kan du besiktiga bostaden själv eller så kan du anlita en professionell besiktningsman. Eller så gör du både och för att vara på den säkra sidan.

5. Skriv kontrakt

När du har kommit överens om ett pris med säljaren är det dags att skriva kontrakt. Det gör ni hos mäklaren. I kontraktet ska det bland annat stå köpeskillingen, handpenning och tillträdesdatum.

Det är i detta skede som du betalar handpenningen som i normala fall brukar ligga på 10 procent av priset på bostaden.
Hör av dig till oss om du behöver hjälp att teckna ett handpenningslån med en bank.

6. Tillträde

När det är dags att tillträda din nya bostad som du ska köpa träffas du och säljaren igen. Denna gång på banken.

Där ser banken till att ditt lån betalas ut och har du handpenningslån blir det löst. Säljarens lån kan också bli lösta i samma veva. Är det ett hus du köper undertecknar du köpebrevet.

3 saker att tänka på vid köp av bostadsrätt

Finns det något speciellt att tänka på vid köp av bostadsrätt? Här är några tips:

1. Bo centralt eller i utkanten?

Att bo i bostadsrätt i city i Stockholm exempelvis är lyxigt och det är nära till allt. Men det är både dyrare och svårare med parkering jämfört med om du bor en bit utanför.

2. Fundera på storleken

Bor du i en lägenhet på 100 kvadratmeter har du inte alls lika mycket plats som om du bor i en villa av motsvarande storlek. Avsaknad av trädgård, vindsförråd eller möjlighet att bygga ett litet förråd i trädgården gör att du egentligen behöver mer utrymme i staden.

3. Kontakta bostadsrättsföreningen

Kontrollera föreningens ekonomi och vilka avgifter du måste betala. Ring gärna kontaktpersonen och ta ett snack. Vilka renoveringar har gjorts? Vad planeras? Sådant kan vara viktigt innan du bestämmer dig för att köpa en bostadsrätt.

Köpa villa – 3 saker att tänka på

Om du istället ska köpa hus finns det lite andra saker att tänka på:

1. Modernt eller traditionellt hus?

Det finns en tjusning med att bo i ett gammalt traditionellt hus där det knarrar lite i golvplankorna när man går. Men det kan också vara skönt med en nybyggd modern villa. Sedan går det givetvis att bo i en fullt renoverad gammal villa med högsta standard också.

2. Tänk på läget

När du ska köpa bostad har läget generellt sett mycket stor betydelse för priset. Men ska du köpa villa kan det också vara en fråga om säkerhet och försäkringar. Undersök om bostaden ligger i ett översvämningsdrabbat område. I så fall kan försäkringen bli dyrare. Titta också på tomtens läge och hur huset ligger i terrängen så att det inte finns så stor risk för översvämning.

3. Finns pantbrev?

Om säljaren har lån på huset finns troligtvis pantbrev redan. Det är bra för då slipper du köpa nya. Sådana kostar 2 procent av pantbrevsbeloppet så det kan bli ganska dyrt om du ska köpa ett hus som kostar flera miljoner.

Låna till bostaden – så kan Zensum hjälpa till

Vill du köpa bostad och behöver ett bolån? Hos Zensum kan du jämföra bolån från flera långivare så att du kan hitta ett erbjudande med lägsta räntan och de bästa villkoren. Kontakta oss så svarar vi gärna på dina frågor och guidar dig rätt!

Vanliga frågor om att köpa bostad

Vad ska jag tänka på när jag köper hus?

Tänk på att du behöver skaffa lånelöfte innan du går på visning men att du ändå måste ansöka om bolån när du vunnit ett bud. Du bör också tänka på att du har undersökningsplikt.

Hur går ett lägenhetsköp till?

Du köper lägenhet genom att först skaffa lånelöfte från en bank och därefter kan du gå på visningar. När du vinner ett bud ansöker du om bolån. Därefter besiktigar du bostaden och skriver kontrakt.

Hur mycket kan jag låna?

Du kan låna upp till 85 procent värdet på den bostad du ska köpa. Tänk bara på att din kreditvärdighet också sätter gränser för hur mycket du kan låna.

Vad avgör en bostads värde?

Många gånger är det främst läget och bostadens storlek som avgör dess värde på marknaden. Men även dess skick spelar roll.

Vem kan köpa en bostadsrätt?

Vem som helst, oavsett medborgarskap, kan köpa en bostadsrätt i Sverige. Även juridiska personer kan köpa bostadsrätt om bostadsrättsföreningen tillåter det.

Bolån för fler

Säger storbanken nej finns det alternativ
→ ANSÖK HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan
  • Bolån trots betalningsanmärkningar
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Samla dyra smålån i bolånet
Urval partners privatlån/bolån

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.